Smartwings chtějí prodloužit lhůtu pro reorganizační plán ČSA

Letecká společnost Smartwings požádala soud o prodloužení lhůty na reorganizační plán pro České aerolinie (ČSA) do února příštího roku. Firma nyní dokončuje jednání s Airbusem, který patří mezi největší věřitele zadlužených ČSA. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku, upozornil na to server zdopravy.cz.

ČSA jsou v úpadku od března, insolvenční soud v červnu pověřil mateřskou firmu Smartwings, aby do čtyř měsíců zpracovala reorganizační plán. O případném prodloužení lhůty rozhodne Městský soud v Praze.

Důvodem pro prodloužení termínu k předložení reorganizačního plánu jsou podle Smartwings pokročilá jednání se společností Airbus ohledně dluhu za neodebraná letadla A321Neo a A220. Výrobce následně zakázku zrušil. Airbus do insolvenčního řízení s ČSA přihlásil dluh 17 miliard korun.

"V současnosti se jednání s věřiteli Airbus nachází v pokročilé fázi, kdy mezi stranami byly vyměněny konkrétní návrhy dohod o narovnání,“ uvedly Smartwings v návrhu. Termín k předložení reorganizačního plánu chtějí prodloužit až do 4. února. Smartwings očekávají dohodu během října. "Tato skutečnost bude mít zásadní vliv na uspokojení ostatních přihlášených a nezajištěných věřitelů dlužníka,“ uvádí se v návrhu.

Smartwings v návrhu dále uvedly, že také intenzivně jednají s novým investorem, který by do ČSA vstoupil. Jeho vstup je ale podle návrhu závislý i na výsledku jednání s Airbusem. Jméno investora neuvádějí.

Věřitelé zadlužených ČSA zatím přihlásili do insolvenčního řízení s leteckou společností pohledávky za více než 19,4 miliardy korun. Roli insolvenčního správce vykonává od března karvinská firma Inskol, v řízení ji zastupuje Michael Šefčík. Soud zároveň pověřil firmu Grant Thornton, aby vytvořila znalecký posudek s posouzením majetkové podstaty ČSA, která by se v případě konkurzu firmy rozdělila mezi věřitele. Podstata podle posudku činí 172 milionů korun, přičemž podle tohoto posudku letecká společnost loni skončila ve ztrátě více než 2,64 miliardy korun.

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám už loni propustil kolem 300 pracovníků. V únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily na to, že jde o jeden z kroků v připravované reorganizaci, a záměr tak nemusí znamenat propuštění všech. Kvůli krizi se ztenčila flotila letecké společnosti na dvě letadla. Provoz však dále pokračuje.

Také mateřská společnost Smartwings se kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitla v ekonomických problémech. Společnost čerpá úvěr od čtyř bank za dvě miliardy korun. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze by měli zajistit čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

Smartwings ČSA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy