Sněmovna neschválila spornou novelu daňového řádu, chyběly hlasy

Lhůta pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty se nakonec neprodlouží z nynějších 30 na 45 dní. Příslušnou novelu daňového řádu, která tuto i další změny přináší, dnes Sněmovna neschválila. Chyběly pro to aspoň tři hlasy. Senát ji poslancům vrátil s pozměňovacím návrhem. Sněmovna ho neschválila, pro setrvání na původní verzi potřebovala vládní koalice spolu s KSČM alespoň 101 hlasů.

Pro novelu hlasovalo jen 98 poslanců. Ministerstvo financí předloží novelu v kompromisním znění znovu.

V okamžiku hlasování bylo omluveno šest vládních poslanců. Další nebyli podle hlasovacího seznamu přihlášeni.

Prodloužení lhůty pro vracení odpočtů na DPH patřilo mezi nejkritizovanější součásti předlohy. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) argumentovala tím, že opatření umožní lépe zacílit kontrolní činnost.

Novela měla také vytvořit předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, portálu MOJE Daně, tedy Moderní a Jednoduché daně. Poplatníkům měl umožnit spravování daňových záležitostí s finančním úřadem on-line z domova nebo kanceláře. Ministryně Schillerová tento projekt již dříve označila za vlajkovou loď ministerstva.

"Ministerstvo financí z ambice nastartovat projekt on-line finančního úřadu neustoupí, a to i s ohledem na současné události, které dokládají, jak důležitá je možnost elektronické komunikace s úřady. Proto novelu v kompromisním znění předložím znovu," sdělila ČTK Schillerová prostřednictvím tiskového odboru MF. "Pokud opozici leží digitalizace opravdu na srdci, určitě zavedení on-line finančního úřadu podpoří," dodala.

Poplatníkům, kteří podají daňové přiznání elektronicky, měla novela prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o jeden měsíc. Předloha také snižuje veškeré sankce o šest procentních bodů. Nyní vycházejí na 16 procent, nově by měly být deset procent. Současně se zvyšuje částka, od níž vzniká sankční úrok, na 1000 korun.

Senát vrátil poslancům novelu s desítkou pozměňovacích návrhů. Chtěl zachovat dosavadní 30denní lhůtu pro vracení odpočtů, ale i další změny.

Novela mohla také v konečném důsledku vylepšit letošní hospodaření podle původních výpočtů až o 16 miliard korun. Stát by odpočty na DPH vracel místo v prosinci až v lednu. Ministryně Schillerová ale již dříve uvedla, že šlo o vedlejší důsledek. Vláda už předložila do Sněmovny svůj návrh, který prodloužení lhůty pro odpočty odkládal až na příští rok. Sněmovna se návrhem má zabývat dnes.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zákony Ministerstvo financí Daně Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy