Sněmovna zřejmě omezí možnost zpětného uplatnění daňové ztráty

Sněmovna dnes zřejmě při schvalování vládního daňového protikrizového balíčku omezí navrhovanou možnost zpětného uplatnění daňové ztráty u podnikatelů a firem částkou 30 milionů korun. Vláda původně navrhla možnost uplatnit ztrátu bez omezení její výše, před tím varovali ekonomové při vládním krizovém štábu.

Ve sněmovním systému se už objevil vedle řady jiných také pozměňovací návrh dvou vládních poslanců Jana Volného (ANO), Romana Onderky (ČSSD) a předsedkyně rozpočtového výboru Miloslavy Vostré (KSČM), který ztrátu omezuje zmíněnou částkou. 

Oslovení poslanci očekávají, že tento návrh Sněmovna schválí. "Předpokládáme, že členové našich poslaneckých klubů nás podpoří," sdělila ČTK poslankyně Vostrá. Pozitivní přijetí napříč Sněmovnou očekává i poslanec Volný.

Návrhů na zastropování ztráty, kterou lze uplatnit, se objevilo víc. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) navrhuje limit rovněž 30 milionů korun. Poslanci SPD Lubomír Španěl a Jan Hrnčíř navrhují strop 25 milionů korun. Lidovec Jan Bartošek chce pasáž upravující uplatnění ztráty z vládního návrhu zcela vypustit, případně chce možnost uplatnění ztráty omezit na osm milionů pro jedno zdaňovací období.

Ekonomický poradní tým při Ústředním krizovém štábu vydal tento týden varování před zavedením zpětného uplatnění daňové ztráty bez omezení. Podle týmu by to znamenalo výrazný zásah do rozpočtu státu i obecních a krajských rozpočtů. Navíc je to podle něj ekonomicky neefektivní, selektivně podpoří velké firmy, oddálí potřebné firemní restrukturalizace a bude motivovat nadnárodní korporace k přenosu daňových ztrát ze zahraničí do ČR. Tým proto vládě doporučil toto opatření vůbec nezavádět.

Opoziční Piráti dnes varovali, že zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty může stát i obce připravit až o 100 miliard korun. Výhrady vůči neomezenému uplatnění ztráty měli také někteří sociální demokraté.

Ministerstvo financí jejich obavy nesdílí. "Není pravda, že by toto opatření mělo být pro veřejné rozpočty nákladné," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Tím, že si poplatníci budou moci snížit ztrátu dřív, dopady na inkaso daní se podle ministerstva pouze přesunou v čase. Pokud Sněmovna návrh schválí, sníží se negativní dopad na veřejné rozpočty v letošním roce z 31 na 20 miliard korun, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Daně firmy podnikatelé Ministerstvo financí Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Jan Volný

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy