Sokolovská uhelná jde do útlumu, stovky lidí přijdou o práci

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) začne s postupným útlumem a v příštích dvou letech by z ní měla odejít až tisícovka zaměstnanců. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a související ceny emisních povolenek. Dnes firma zaměstnává asi 3000 lidí, dalších téměř 700 pracuje v dceřiných firmách. ČTK to potvrdil předseda dozorčí rady společnosti a hlavní majitel Sokolovské uhelné František Štěpánek. Kraj chce ve spolupráci s úřadem práce zajistit rekvalifikace nebo kontaktní místo pro zaměstnance, kteří u SUAS skončí.

SUAS v kraji těží hnědé uhlí. Příští rok by měla propustit 700 lidí, ten další asi 300. Část může najít práci v dceřiných firmách. Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) SUAS spolupracuje s jejím náměstkem Petrem Kubisem (ANO) a s úřadem práce.

Karlovarský kraj patří mezi uhelné regiony, kde se utlumuje těžba a potřebuje změnit hospodářství, přejít na nové zdroje energie, zajistit stabilní zásobování domácností teplem, udržet sociální soudržnost a vytvořit nová pracovní místa.

Podle Štěpánka stát přes několikaleté varování, že tato situace brzy nastane, pro transformaci regionu neudělal téměř nic. "Uhelný průmysl je v situaci, kdy se říká, uhlí musí pryč v Evropě. A dělá se všechno proto, aby uhlí nebylo. Ale co se bude dít v regionech, kde uhlí skončí?" upozornil Štěpánek. Dodal, že kdyby se část peněz za emisní povolenky vracela do regionů, odkud peníze za povolenky pocházejí, bylo by možné je použít na investiční pobídky a tvorbu pracovních míst.

Jen Sokolovská uhelná letos zaplatí na emisních povolenkách asi 1,4 miliardy do státního rozpočtu, příští rok to má být asi 1,5 miliardy korun. Ceny povolenek na trhu rostou.

"Máme peníze připravené na odstupné, je tam až dvanáctinásobek měsíční mzdy. Ale je lepší, kdyby pracovali," poznamenal Štěpánek.

Nejbližší větší město od sokolovských dolů je Chodov. "Budeme aktivně na řešení situace spolupracovat se zaměstnaneckými odbory," řekl ČTK jeho starosta Patrik Pizinger (HNHRM). "Lidem, kteří budou muset změnit zaměstnání, chceme nabídnout kariérní poradenství, ekonomické poradenství a samozřejmě aktivně pomoci s hledáním zaměstnání například centralizovanou nabídkou volných pracovních míst v Chodově a okolí. I město Chodov jako zaměstnavatel může v rámci svých organizací nabídnout nějaká volná pracovní místa," dodal. "Je nutné ale řešit i budoucnost, a proto se musí řešit celková transformace regionu. Tady musí pomoct kraj a stát," uzavřel starosta Chodova.

Ministr průmyslu Karel Havlíček řekl na nedávné návštěvě kraje, že připravují pro Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj různé scénáře podpory podnikání nebo rekvalifikací i nové zdroje ze strukturálních fondů EU. "Budeme mít relativně hodně prostředků pro podporu takzvané chytré ekonomiky a zelené ekonomiky. Takže podpoříme průmysl, průmyslové areály a podnikatele, kteří budou investovat ... do něčeho, co je spjato s vyšší přidanou hodnotou," řekl Havlíček. Podle něj by se na postižené regiony měla víc zaměřit i státní agentura CzechInvest.

V Karlovarském kraji je nezaměstnanost 2,5 procenta, na Sokolovsku 3,7 procenta. Bez práce je v regionu 2338 lidí. "Vzhledem k pozitivní situaci na pracovním trhu, kdy přetrvává zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance, je velmi vysoká šance na pracovní uplatnění," řekla ČTK mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Když se úřad dozví o hromadném propouštění, je připraven pomoci. "V rámci mobilních poradenských středisek, která založí buď přímo v daném podniku, nebo na určeném kontaktním pracovišti příslušné krajské pobočky ÚP ČR, poradí jeho zaměstnanci lidem, jak dále postupovat," uvedla.

Firmy na Sokolovsku nabízejí ale jen 786 volných míst včetně vysoce kvalifikovaných. Na jedno místo tak připadají tři uchazeči. Je to druhý nejvyšší poměr ze všech okresů Česka. Propouštění na SUAS tak může lokálně mít zásadní dopady.

Poslední velké propouštění v Karlovarském kraji nastalo při krachu firmy Karlovarský porcelán a dceřiné firmy Concordia. Ty zaměstnávaly 1700 lidí. V nástupnické firmě Thun 1794 jich našlo znovu práci jen asi 700.

Související

Ilustrační foto

Sokolovská uhelná skončila loni ve ztrátě 331 milionů korun

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) skončila loni ve ztrátě téměř 331 milionů korun, přestože jí mírně stouply tržby na skoro 6,6 miliardy korun. Ztráta byla způsobená hlavně opravnými účetními položkami, které souvisejí s ohlášeným ukončením některých provozů v letošním roce. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na portálu justice.cz.
Hasiči

Ze Sokolovské uhelné unikly silně zapáchající látky, lidé měli zdravotní potíže

V areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové na Sokolovsku kvůli poruše v generátorovně unikly ve středu odpoledne silně zapáchající aromatické uhlovodíky. Podle zástupců podniku nejsou v této koncentraci zdraví škodlivé, desítky lidí z Chodova a dalších přilehlých obcí si ale na sociálních sítích stěžovaly na bolesti hlavy, pocity na zvracení i další zdravotní potíže. Společnost navíc o odpolední havárii informovala na svých stránkách až kolem 22:00. Na odstranění následků havárie firma pracuje společně s hasiči, událostí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Více souvisejících

Sokolovská uhelná propouštění Karlovarský kraj Těžba uhlí Ekonomika Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 26 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Zdroj: David Holub

Další zprávy