Soud vyhlásil konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Věřitelé žádají 400 milionů korun

Krajský soud v Českých Budějovicích vyhlásil konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Firma je v insolvenci. Podle soudu tak bude možné co nejvíc uspokojit věřitele. Informaci, která vyplývá z insolvenčního rejstříku, dnes ČTK potvrdila insolvenční správkyně vydavatelství Petra Hýsková. V insolvenčním řízení se s pohledávkami přihlásilo přes 400 věřitelů, kteří žádají asi 400 milionů korun.

Soud rozhodl, že úpadek Mladé fronty vyřeší konkurzem, protože už podle něj žádný jiný způsob nepřichází v úvahu. "Toto rozhodnutí s přihlédnutím ke stádiu, v němž se insolvenční řízení nachází, považuje (soud) rovněž za souladné se zásadou rychlého a hospodárného insolvenčního řízení vedoucího k dosažení co nejvyššího uspokojení uplatněných pohledávek věřitelů," uvedl v odůvodnění soudce Miloš Vondráček.

Vydavatelství i insolvenční správkyně žádali soud, aby co nejdřív konkurz na majetek Mladé fronty prohlásil. "Je to vyústění dané situace. v úterý se spojím s vedením dlužníka a začneme připravovat kroky, abychom zachránili značku," řekla dnes ČTK Hýsková. Již dříve uvedla, že provoz vydavatelství je ztrátový a každým dnem mu hrozí kolaps. Nemá dost příjmů ani na úhradu pohledávek za majetkovou podstatou.

Ztráty vydavatelství rostou měsíčně o miliony korun. Mladá fronta má závazky po splatnosti, takzvané zapodstatové pohledávky, 53,2 milionu korun. Z toho na mzdách dluží za květen až září 8,5 milionu Kč. Autoři knih vypovídají licenční smlouvy, z vydavatelství odcházejí zaměstnanci. Vyplývá to ze zprávy Mladé fronty zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Vrchní soud v Praze zrušil v září prohlášení konkurzu na Mladou frontu kvůli možné podjatosti soudce krajského soudu Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně dalším účastníkům řízení. Spis má teď přidělen soudce Miloš Vondráček. Vrchní soud v Praze odmítl jeho návrh, aby insolvenční řízení převzal Městský soud v Praze. Důvody, že vydavatelství i většina věřitelů sídlí v Praze, považuje Vrchní soud za nedostatečné.

Do vydavatelství patří mimo jiné týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových titulů. Mladá fronta vydává i auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy nebo periodika pro děti. Majitelem je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů.

Související

Mladá fronta

Soud poslal vydavatelství Mladá fronta opět do konkurzu

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil opět konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Jaromír Soukup Consulting na povolení reorganizace.
Soud, ilustrační fotografie

On-line divize Mladé fronty se zřejmě prodá až začátkem roku 2021

Insolvenční správkyně vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu, zatím nemůže prodat jeho on-line divizi. Dnes skončila lhůta pro předložení nabídek na koupi, správkyně chtěla co nejdřív divizi prodat, ale jeden ze zajištěných věřitelů, firma CPI Property Group, nedala souhlas. Divize se zřejmě prodá až začátkem roku 2021. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku a informací, které na dotaz ČTK poskytli generální ředitel Mladé fronty Karel Novotný a mluvčí CPI Jakub Velen.

Více souvisejících

Mladá fronta (vydavatelství) soudy insolvence české budějovice

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 17 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy