Společnost OKD za první pololetí vyprodukovala 1,477 milionu tun uhlí

Těžební společnost OKD za první pololetí letošního roku vyprodukovala 1,477 milionu tun černého uhlí. Její provozní výnosy činily 3,9 miliardy, tržby 3,449 miliardy korun a provozní zisk EBITDA očištěný od mimořádných vlivů 610 milionů korun.

Novinářům to dnes ve Stonavě na Karvinsku řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková. V loňském roce ovlivněném pandemií koronaviru OKD vytvořila ztrátu 2,437 miliardy, předloni činila ztráta 861 milionů korun. Objem výroby firmě v roce 2020 meziročně klesl z 3,65 milionu na 2,37 milionu tun uhlí.

"Považuji za ohromný úspěch, jak jsme se vzpamatovali a jakým způsobem to zvládáme. Samozřejmě, že je to díky tomu, že opravdu velmi šetříme a snažíme se fungovat s co nejnižšími náklady. Když to porovnám s naším podnikatelským plánem, tak v podstatě veškeré nákladové položky podkračujeme a snažíme se šetřit a překračujeme položky, které jsou na straně výnosů," řekla Staňková.

Očekává, že plán na letošní rok firma výrazně překročí. "Předpokládáme, že do konce roku 2021 budeme mít 2,428 milionu tun, z toho těžba z dolu bude 1,97 milionu tun. Oproti byznysplánu je to výrazně výš," řekla předsedkyně představenstva.

Uvedla, že očekává, že i ve střednědobém výhledu v roce 2022 bude mít podnik mnohem vyšší produkci i těžbu z dolu, než se původně počítalo. "Prognóza je někde na 1,8 milionu tun, z toho je těžba z dolu bezmála 1,5 milionu tun," řekla Staňková.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu postupně ukončuje, protože se nevyplácí. Letos firma ukončila těžbu v dolech ČSA a Darkov a uhlí těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit minimálně do konce příštího roku.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl k chystanému ukončení těžby, že stát i firma sledují finanční výsledky i další možnosti těžby. "V každém případě v tuto chvíli je jisté, že to nebude dřív než na konci roku 2022. Společnost připravuje ještě analýzy toho, co by případně znamenalo, kdyby se v těžbě pokračovalo, jaké by byly investiční náklady a tak dále," řekl ministr. Zohlednit je podle něj potřeba i případné dopady na dodavatelsko-odběratelské vztahy.

Staňková řekla, že díky tomu, že OKD v roce 2018 převzal stát, se v podniku stále těží. Připomněla, že stát potom firmě pomohl ještě jednou finančně. Předsedkyně představenstva potvrdila, že firma zpracuje analýzu potenciálního prodloužení těžby.

"Nepočítáme s žádným dalším externím financováním, s žádnými prostředky od státu. Naopak počítáme s tím, že těžba roku 2022 skončí tak, abychom mohli říct s klidným svědomím: Zvládli jsme vydělat tolik peněz a končíme s takovým výsledkem, kdy jsme nezůstali státu nic dlužní," řekla Staňková.

OKD má přibližně 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků. Stát vlastní OKD prostřednictvím své společnosti Prisko.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD uhlí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 44 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy