Spotřeba potravin v Česku byla loni rekordní, vzrostla o sedm kilo na osobu

Spotřeba potravin včetně ztrát a odpadů byla loni v Česku rekordní, činila 796,5 kilogramu na obyvatele. Proti roku 1993 se zvýšila o 65,5 kilogramu. Meziročně vzrostla o 6,9 kilogramu, více se jedlo například maso. Na tiskové konferenci to dnes řekla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu Renata Vodičková.

V loňském roce podle ní rostly mzdy, byla nízká nezaměstnanost a výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje vykazovaly nejmírnější nárůst z výdajů domácností. "Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kilogramu, dále u drůbežího masa 29 kilogramů, sýrů 13,8 kilogramu, ostatních mléčných výrobků 35,2 kilogramu a jižního ovoce 37,5 kilogramu," uvedla. Naopak klesla spotřeba chleba, králičího masa, konzumního mléka nebo soli.

Spotřeba masa loni vzrostla o procento na 83,2 kilogramu. Nejoblíbenější vepřové kleslo o 0,3 procenta na 43 kilogramů na osobu, spotřeba hovězího stoupla o 3,7 procenta na 9,1 kilogramu. Klesla i spotřeba spíše marginálního skopového, kozího a koňského masa, naopak o 9,4 procenta na zhruba kilogram stoupla loni spotřeba zvěřiny.

Meziročně klesla spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů o 4,7 litru na 246,8 litru. Pokles byl hlavně u minerálních vod (o 9,2 procenta na 56,8 litru), naopak u limonád zaznamenali statistici nárůst o procento na 93,8 litru. O zhruba čtvrtinu na 0,2 kilogramu klesla spotřeba čaje, o 5,4 procenta na 2,2 kilogramu vzrostla spotřeba kávy, uvádí statistické údaje.

O 1,7 procenta na 1958 kusů klesla spotřeba cigaret, naopak o půl procenta na deset litrů vzrostla spotřeba čistého alkoholu.

Podle dřívějších údajů ministerstva zemědělství schodek agrárního zahraničního obchodu loni meziročně stoupl o 13,2 procenta na rekordních 47,2 miliardy korun, když v roce 2018 schodek činil 41,7 miliardy korun. Podle dat ČSÚ šlo o 47,5 miliardy korun, meziročně se saldo prohloubilo o 13,9 procenta, uvedl dnes úřad. ČR je soběstačná například ve výrobě obilovin, piva, hovězího masa, mléka a cukru. Kromě obilovin a piva tato soběstačnost v posledních letech klesá. ČR naopak není soběstačná u vepřového a drůbežího masa, ve výrobě vajec, brambor, ovoce a zeleniny.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo češi Český statistický úřad Maso Ekonomika

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy