Spotřeba stlačeného zemního plynu v Česku roste. Proč je CNG výhodný?

Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) v Česku loni meziročně vzrostla o pětinu na 90,4 milionu metrů krychlových. ČTK to sdělil Český plynárenský svaz (ČPS). V Česku podle něj nyní jezdí přes 25.000 vozidel na CNG, nárůst proti roku 2018 je 12 procent. V loňském roce se u nás poprvé v běžném provozu objevily také nákladní vozy na zkapalněný zemní plyn (LNG), spotřeba tohoto paliva loni v ČR činila 0,9 milionu metrů krychlových, uvedl svaz.

Podle dat Svazu dovozců automobilů je v Česku registrováno zhruba 8,1 milionu vozidel všech kategorií. Podíl těch s pohonem na CNG tak činí zhruba tři desetiny procenta. Vozů na LNG je podle ČPS v Česku zatím pět.

"Vozy na LNG proti běžným naftovým motorizacím neprodukují v podstatě žádné škodlivé emise oxidu síry, dusíku ani pevných částic. V segmentu těžké nákladní dopravy dnes neexistuje jiné dostupné palivo, které by dosahovalo požadované kombinace vysokého výkonu a ekologického provozu," řekla výkonná ředitelka ČPS Lenka Kovačovská.

Plynárenský svaz dále uvedl, že počet veřejných CNG stanic loni v Česku stoupl o 22 na 207, motoristům je k dispozici také jedna LNG stanice. Celkem je v Česku kolem 7000 čerpacích stanic, veřejně přístupné jsou asi 4000 z nich. Drtivá většina z nich nabízí tradiční paliva, tedy benzin a naftu.

Provozovatelem největší veřejné sítě CNG stanic v ČR je aktuálně společnost innogy Energo, která má 63 stanic. "V letošním roce plánujeme zprovoznit další tři až čtyři CNG stanice," uvedl předseda jednatelů firmy Zdeněk Kaplan.

Druhou největší síť se 40 CNG stanicemi provozuje společnost Bonett Gas Investment. Firma uvedla, že plánuje v tomto roce investovat až 250 milionů korun do rozvoje stanic s alternativními palivy. "Zvažujeme investice konkrétně do biometanu," přiblížil člen představenstva firmy Václav Holovčák. "Kromě otevření deseti až 15 nových CNG stanic chceme v ČR uvést do provozu také zhruba pět stanic LNG," dodal.

Tři nové CNG stanice chce v tomto roce otevřít také společnost E.ON. "Do rozvoje infrastruktury plánujeme letos investovat přibližně 23 milionů korun a s další výstavbou počítáme i v roce 2021, kdy přesáhneme počet 30 CNG stanic," uvedla mluvčí firmy Martina Slavíková.

Výhodnost CNG proti tradičním pohonným hmotám podporuje mimo jiné spotřební daň. Od začátku letošního roku sice stoupla spotřební daň na metr krychlový CNG jako automobilového paliva z 1,44 Kč na 2,80 Kč, stále je ale významně nižší proti 12,84 Kč za litr benzinu. "Provozní náklady u CNG vozů vycházejí zhruba korunu na kilometr. Z Prahy tak dojedete za 1000 korun například až k moři. Pořizovací cena je přitom srovnatelná s modely na klasický pohon," dodala Kovačovská.

Související

Nizozemí, ilustrační fotografie.

Nizozemsko pracuje na ukončení dovozu zkapalněného zemního plynu z Ruska

Nizozemsko pracuje na ukončení dovozu zkapalnělého zemního plynu (LNG) z Ruska. Země tento rok přestala podepisovat nové smlouvy a dobíhající kontrakty se snaží ukončit. V dnes zveřejněném rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl nizozemský ministr energetiky Rob Jetten. Krok se týká jak dodávek za spotové ceny, tak dlouhodobých smluv. 

Více souvisejících

zkapalněný zemní plyn (LNG) CNG (stlačený zemní plyn) Energetika Zemní plyn Ekonomika auto

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 28 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy