Správa zahraničních pohledávek se řídí zastaralými zásadami, odhalil NKÚ

Správa zahraničních pohledávek se v Česku řídí zastaralými zásadami a potýká se s několika problémy, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontrola se týkala správy pohledávek v letech 2016 až 2018, na konci roku 2018 dosahovaly 18,7 miliardy korun, kontroloři prověřili 87 procent této částky. V kontrolovaných letech stála správa zahraničních pohledávek přes 65 milionů korun a příjem z jejich inkasa přesáhl 504 milionů korun.

Ministerstvo financí uvedlo, že aktualizaci zásad připravuje, na vymáhání pohledávek klade v posledních letech velký důraz. Tiskové oddělení resortu ČTK sdělilo, že ministerstvo v letech 2019 až 2020 inkasovalo zhruba 450 milionů korun. Celková částka se tak od počátku kontrolovaného období 2016 blíží miliardě korun.

"Správa a zajišťování návratnosti zahraničních pohledávek se řídí zásadami schválenými vládou v roce 2006, od té doby se pravidla určená v těchto zásadách neaktualizovala. Z části už proto neodpovídají současným potřebám," uvedl NKÚ. Ministerstvo oponuje, že zásady rozpracovalo v interní směrnici, naposledy byla aktualizována v roce 2017. "MF nicméně na základě podnětu NKÚ již připravuje aktualizaci zásad," podotkl tiskový odbor ministerstva.

Podle kontrolorů se to ukazuje například u pohledávek, u kterých se nepodařilo do čtyř let dohodnout s dlužníkem na splácení. Podle zásad by ministerstvo financí mělo navrhnout vládě způsob, jak tuto pohledávku vypořádat, pokud není dlužník zároveň schopen splácet. "Situace, kdy by dlužnický stát nemohl splácet, ale nastat nemůže. U pohledávky za státem totiž nedojde nikdy k jejímu promlčení, a vždy je tedy možnost, že dlužník svůj dluh splatí. MF proto vládě návrhy na vypořádání pohledávek nepředkládalo," uvedl NKÚ.

Správa zahraničních pohledávek se v ČR řídí zastaralými zásadami a potýká se s několika problémy. Více informací zde: https://t.co/M95QrqLKJx pic.twitter.com/1vt7RwDKuO

— NKÚ ČR (@NKU_CZ) July 7, 2020

Vymáhání některých zahraničních pohledávek řeší stát prostřednictvím takzvaného deblokátora, dluh tedy vymáhá pro stát za úplatu někdo jiný nebo této třetí osobě stát pohledávku prodá. V letech 2016 až 2018 evidovalo MF spolupráci se čtyřmi deblokátory, smlouvu ale mělo podle NKÚ uzavřenu jen se třemi. "Navíc z každé pohledávky inkasovalo MF od deblokátora jen velmi málo. U jedné pohledávky to bylo 1,2 procenta z ceny za postoupení pohledávky, u druhé nic a u třetí získalo 7,2 procenta, a to z exekuce," zjistil úřad.

Ministerstvo uvedlo, že tuto praxi až na výjimky opustilo před více než deseti lety. "Všechny zmiňované smlouvy byly uzavřeny před cca 20 lety a MF se dodnes v uvedených případech snaží všemi právními kroky vždy získat maximum možných prostředků," uvedl resort.

NKÚ zkontroloval mimo jiné pohledávku za Kubou, která na konci roku 2018 činila přes 1,33 miliardy korun. Pohledávku si po rozpadu Československa rozdělily Česko a Slovensko v poměru 2 : 1. Zatímco Slovensko dokončilo jednání o své části pohledávky v roce 2015, Česko dohodu s Kubou neuzavřelo ani do konce kontroly NKÚ. Bance ministerstvo za správu a vedení této pohledávky ročně zaplatilo 3,56 milionu korun, jen v kontrolovaných letech tak podle kontrolorů zaplatilo přes deset milionů korun.

"MF s Kubou o možnostech splácení české pohledávky i nadále jedná. Jednání jsou však v současné době ovlivněna ekonomickou situací Kuby a celosvětovou pandemií koronaviru," uvedlo ministerstvo.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Ministerstvo financí Ekonomika Správa zahraničních pohledávek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy