Stát nakoupí do zásob 72.000 litrů AdBlue pro IZS

Vláda dnes schválila nákup 72.000 litrů kapaliny AdBlue pro potřeby složek Integrovaného záchranného systém do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Nákup bude formou veřejné zakázky, informoval na twitteru ministr průmyslu a obchodu (MPO) Karel Havlíček (ANO). Na nákup vláda uvolní sedm milionů korun, jde o zásobu na tříměsíční spotřebu.

AdBlue se používá u naftových motorů pro snížení obsahu oxidů dusíku ve výfukových plynech. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě umělých hnojiv, stěžejní komoditou pro jeho výrobu je plyn. Všechna vozidla používající AdBlue z výroby jsou vybavena elektronickým systémem znemožňujícím jejich provoz bez této kapaliny. Není tak možné obcházet emisní normy. Největším výrobce aditiva AdBlue je v regionu slovenská firma Duslo, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Poptávka po AdBlue vzrostla podle distributorů v posledních týdnech o 70 až 100 procent, navíc několikanásobně stouply ceny kapaliny. Její nedostatek podle dopravců ohrožuje fungování silniční dopravy, protože bez AdBlue nemůže jezdit většina nákladních vozidel.

Na výrobu aditiva tvrdě dopadají zejména současné vysoké ceny a nedostatek zemního plynu. "Situace je kritická v celé Evropě. Chemické továrny napříč Evropou, které používají zemní plyn jako vstupní výrobní surovinu, odstavují nebo omezují výrobu, protože výroba jakýchkoli produktů ze zemního plynu je nyní nerentabilní. To dopadá i na produkci AdBlue," řekl koncem října mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Roční spotřeba AdBlue pro Integrovaný záchranný systém loni činila 288.859 litrů. Hasiči spotřebují 62.309 litrů, policie 80.000 litrů, 2218 litrů ročně zbytek resortu ministerstva vnitra. Resort ministerstva zdravotnictví včetně záchranné služby za rok spotřebuje 115.332 litrů, resort obrany 25.000 litrů. Měsíční spotřeba tak činí 24.072 litrů.

Nedostatek AdBlue na čerpacích stanicích vede v současnosti až k trojnásobnému navýšení maloobchodních cen a ohrožuje plynulost a dostupnost silniční, zejména nákladní dopravy. Řešením by mohl být právě nákup produktu do Správy státních hmotných rezerv. Problém s nedostatkem kapaliny AdBlue v Evropě není možné podcenit, uvádí dokument.

SSHR skladuje také ropu či další ropné produkty na 90 dní.

Související

AdBlue, ilustrační foto

Nákupem AdBlue do skladů správy hmotných rezerv se bude zabývat vláda

Nákupem kapaliny AdBlue do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) se bude na svém pátečním jednání zabývat vláda. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje pořídit 72.000 litrů kapaliny pro potřeby Integrovaného záchranného systému, vyplývá z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Vláda by měla na nákup uvolnit sedm milionů korun.
Močovina AUS 32 (AdBlue, registrovaná obchodní známka německého VDA) je v Evropě a zemích přejímajících evropské emisní limity používaný obchodní název kapalného aditiva, využívaného technologií selektivní katalytické redukce, která se užívá při úpravě výfukových plynů vznětových motorů na úroveň emisních limitů Euro IV a vyšších. Jedná se o chemicky vysoce čistý vodný roztok syntetické močoviny.

AdBlue krize může přetrvávat, jeho výroba se nevyplatí

Nedostatek kapaliny AdBlue, která je nutná pro provoz většiny kamionů i některých dieselových aut, je zapříčiněn zejména drahým zemním plynem. Ten je totiž základní vstupní surovinou při výrobě kapaliny. Při jeho současných vysokých cenách je výroba aditiva pro producenty nerentabilní. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do níž patří i výrobce AdBlue, společnost Duslo Šala.

Více souvisejících

AdBlue

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy