Stavební firmy zahání bytovou krizi? Začalo stavět o 80 procent více bytů

Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce září stavbu 9476 bytů v bytových domech, meziročně o 79 procent více. Tempo růstu se zvýšilo z 57 procent na konci srpna. Nejvíce jich bylo v Praze, kde počet zahájených staveb stoupl o 146 procent. Rodinných domů se v Česku v září začalo stavět o 1,5 procenta více než před rokem. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o 146 procent na 4098. V porovnání s rekordním rokem 2008 to bylo o desetinu méně.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s 43,2 procenta. Následovaly Jihomoravský (12,1 procenta), Liberecký (sedm procent), Středočeský a Olomoucký kraj (oba 6,2 procenta). Naopak v Ústeckém kraji to bylo s 31 byty 0,3 procenta.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce září meziročně vzrostl o 1,5 procenta na 14.866. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,5 procenta), Jihomoravský (12,4 procenta), Moravskoslezský (9,8 procenta) a Jihočeský kraj (7,5 procenta). Nejméně jich bylo v Praze, jejíž podíl nepatrně klesl na 1,8 procenta.

"Stavební úřady vydávají více povolení než před rokem, proti žádostem se však situace nijak zvlášť nelepší a ceny bydlení tak budou nadále určovány převisem poptávky," sdělil ČTK analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Podle údajů poradenské společnosti Deloitte stouply ceny bytů v Praze a krajských městech za poslední čtyři roky téměř o polovinu v průměru na 60.700 korun za metr čtvereční. "Dobrým znamením je aspoň to, že nabídka nového bydlení roste především v bytových domech spíše než v rodinných. To je ekonomicky nejefektivnější řešení bytové krize," dodal Bartoň.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce září stavět 29.137 bytů, meziročně o 17,8 procenta více. Bylo jich o 14 procent méně než v rekordním roce 2008.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Byty Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy