Stavebnictví letos klesne o tři procenta, odhadují ředitelé firem

Stavebnictví v Česku letos meziročně klesne o tři procenta, příští rok o 1,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, jehož výsledky má ČTK k dispozici. V červenci v něm oslovila více než stovku ředitelů stavebních firem v Česku. V polovině března očekávali letošní pokles oboru v průměru o 10,1 procenta.

"Stavebnictví trpí nedostatkem pracovní síly. Aktuální verze programů pracovní migrace na stavebnictví příliš nemyslely, což má za následek to, že na trhu chybí řada pracovníků těchto profesí. V extrémním případě by to mohlo ohrozit dodržení harmonogramu některých zakázek a projektů," uvedl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

O něco optimističtější jsou ředitelé firem, které se specializují převážně na inženýrské stavitelství, tedy hlavně výstavbu dopravní infrastruktury. Pro letošek očekávají pokles o 1,8 procenta. Firmy, které se specializují na pozemní stavitelství, tedy výstavbu bytů, kanceláří, průmyslových hal a skladů, počítají s poklesem v průměru o 3,9 procenta.

Tržby stavebních firem letos podle průzkumu meziročně poklesnou o 0,2 procenta, v příštím roce ředitelé očekávají růst v průměru o jedno procento.

Stavební firmy mají aktuálně zakázky v průměru na deset měsíců dopředu. U 42 procent z nich je to meziročně méně. Zhruba pětině objem zakázek vzrosty, u zbytku stagnoval.

Za prvních sedm měsíců letošního roku stavebnictví v Česku meziročně kleslo o 5,7 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 8,3 procenta, inženýrské stavitelství o 2,3 procenta vzrostlo.

Stavební produkce v červenci 2020 reálně meziročně klesla o 10,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,8 %. Meziročně bylo zahájeno o 11,3 % bytů méně. Dokončeno bylo o 9,3 % bytů méně: https://t.co/o0O0PCy8B3#čsú #rychlainformace #stavebnictvi

— ČSÚ (@statistickyurad) September 7, 2020

"Na začátku letošního roku 2020 stavební produkce rostla. Jejím tahounem bylo inženýrské stavitelství. Od dubna se ale v datech začaly projevovat důsledky epidemie a s ní spojeného nouzového stavu. Zpočátku šlo spíše o menší firmy, kde zaměstnanci čerpali nemocenskou, ošetřovné nebo neplacené volno," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová. Některé společnosti podle ní postihl odliv zahraničních pracovníků.

Ještě v březnu stavebnictví meziročně stagnovalo. V dubnu kleslo o 5,1 procenta. Například průmyslová výroba v tomto měsíci meziročně propadla více než o třetinu. Někteří analytici tehdy uváděli, že stavebnictví by mohlo být tahounem růstu HDP po odeznění koronavirové krize. V květnu, červnu a červenci však stavebnictví každý měsíc meziročně kleslo přibližně o desetinu. V červenci se snížilo o 10,4 procenta.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy