Stavebnictví letos meziročně klesne o tři až pět procent, odhadují analytici

České stavebnictví letos meziročně klesne o tři až pět procent. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Mnohem hůře na tom podle nich bude pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal, kterou většinou financuje soukromý sektor. Naopak výstavba dopravní infrastruktury by měla kvůli zvýšené aktivitě státu růst.

Stavebnictví letos za pět měsíců meziročně kleslo o 2,1 procenta, za květen se snížilo o 7,6 procenta.

Stavební produkce v květnu reálně meziročně klesla o 7,6 %, po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,9 %. Meziročně bylo zahájeno o 0,8 % bytů více. Dokončeno bylo o 15,3 % bytů více: https://t.co/NMKnVgOkG4#čsú #ceskystatistickyurad #rychlainformace pic.twitter.com/mDR3G0riPb

— ČSÚ (@statistickyurad) July 7, 2020

"Asi úplně to nejhorší, kdy stavební firmy a živnostníci přerušili na čas svoji aktivitu, je už za námi. Ale ani nejbližší měsíce nemusí být pro stavebníky jednoduchým obdobím. S tím, jak firmy omezují své investice, začne ubývat i zakázek pro pozemní stavitelství," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj je třeba udržet na potřebné úrovni veřejné zakázky, které směřují především do infrastruktury. Pro letošek očekává pokles stavebnictví do tří procent.

Analytik společnosti Natland Petr Bartoň uvedl, že stavebnictví reaguje na ekonomický vývoj se značným zpožděním. "Zatímco největší propad okamžité průmyslové výroby jsme si, doufejme, odbyli již v dubnu, stavebnictví může až nyní postupně začít reagovat na ekonomickou situaci a hlavní poklesy máme pravděpodobně ještě před sebou. Ještě více se nyní prohloubí rozdíl v osudu inženýrských staveb a stavění domů a bytů," dodal.

Podle analytika společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy může být stavebnictví makroekonomickým tlumičem hlubokého propadu průmyslu, letos očekává pokles oboru maximálně o pět procent. "Pokles pozemního stavitelství souvisí s tím, že stavební firmy a developeři, zejména menší firmy a podnikatelé ve stavebnictví, přišli v době koronakrize kvůli nejisté budoucnosti o zakázky, případně zastavili či pozastavili své projekty. Současně se stavební firmy potýkaly s nedostatkem pracovní síly, zejména té zahraniční, na níž je tuzemské stavebnictví poměrně citelně závislé," sdělil.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček očekává pokles stavebnictví o tři procenta. Pozemní stavitelství podle něj může klesnout až o šest procent, ovšem inženýrské stavitelství tvořené hlavně výstavbou dopravní infrastruktury by mohlo růst dvouciferným tempem. "Zatímco pozemní stavitelství může kvůli nižší poptávce ze strany soukromého sektoru zažít slabší druhé pololetí letošního roku, inženýrské stavitelství bude těžit ze zvýšené poptávky veřejného sektoru," doplnil Křeček.

Podle analytika Komerční banky Františka Táborského firmy pozastavují nebo ruší plánované investice a poptávka po stavebních pracích klesá. "Pro tento rok očekáváme propad celého sektoru 3,7 procenta. Stejně jako celá ekonomika se stavebnictví nevyhne recesi. Růst investiční aktivity firem byl už v závěru minulého roku v podstatě nulový a aktuální situace naopak ještě více odradí firmy od nových investic," dodal Táborský. Odvětví se podle něj vrátí k růstu v roce 2022.

Stavebnictví po vleklé krizi mezi roky 2008 až 2013 meziročně vzrostlo pětkrát z posledních šesti let. Loni stouplo o 2,7 procenta, předloni dokonce o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003.

Stavební firmy trápí nedostatek pracovníků

"Problémy vnímáme zčásti stejné jako před koronavirem, a to zejména pokud jde o nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Stále totiž trvá nedostatek učňů a absolventů odborných středních i vysokých škol v oborech, které bychom v našem oboru potřebovali. V zakázkové oblasti se projevuje opatrnost na straně soukromých investorů, kteří odkládají své investice. Tento problém pociťuje především obor pozemního stavitelství," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Podle mluvčího Metrostavu Vojtěcha Kostihy patří mezi největší problémy firmy nedostatek soukromých a menších regionálních zakázek. "V tomto okamžiku předpokládáme pokles tržeb zhruba o deset až 15 procent. Nikdo neví, co bude ve druhé polovině roku. Pokud by se opět uzavřely hranice, mohly by nastat problémy s nedostatkem zahraničních pracovníků na tuzemských stavbách a s výjezdem našich odborníků na projekty v cizině," uvedl dále Kostiha.

Eurovia podle mluvčí Ivety Štočkové letos očekává podobné výsledky jako loni. Důsledky opatření proti koronaviru se ve stavebnictví podle ní projeví na podzim a příští rok. "V současné době se nacházíme v plné stavební sezoně a máme dostatek práce v našem zásobníku zakázky. Obecně, a to bez ohledu na situaci kolem koronaviru, nám chybí lidé především strojníci. A stále nás trápí neúměrná administrativa spojená s výstavbou," sdělila Štočková.

Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliána firma očekává pokles tržeb maximálně o pět procent. Za největší problém považuje nekvalitní zadávací dokumentace pro veřejné soutěže a následný prostor pro námitky neúspěšných účastníků. Někdy dokonce i těch, kteří se soutěže nezúčastnili. "Často se soutěže kvůli chybám v zadávací dokumentaci ruší. To přináší firmám nejen ztrátu v podobě nákladů a času vynaložených při přípravě veřejné nabídky, ale i výpadky v zásobě práce z důvodu odsunutých či úplně zrušených tendrů," uvedl Talián.

Jednatel firmy Sixl Jan Sixl považuje za největší problém zpomalení nebo zastavení vydávání pracovních víz pro Ukrajince, kteří tvoří čtvrtinu zaměstnanců společnosti. "Tržby za první pololetí máme vyšší než loni, ale ještě teď dokončujeme pouze stavby nasmlouvané před koronavirem. Celkový obrat bude mírně vyšší než ten loňský. Druhá polovina roku bude horší, některé připravované stavby investorů z postižených oborů se odsouvají na příští rok nebo na neurčito," dodal Sixl.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy