Stravenkový paušál může znamenat výpadek 20 miliard, upozorňuje asociace

Zavedení stravenkového paušálu může znamenat pro státní rozpočet výpadek 20 miliard korun. Zároveň hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. ČTK to dnes sdělil předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů Miroslav Sedlák. Mnoho poslanců podle něj nevěnovalo schválení stravenkového paušálu dostatečnou pozornost.

Schválení stravenkového paušálu naopak vítají podnikatelské organizace. Zavedení paušálu musí ještě posoudit Senát, zákon musí nakonec podepsat prezident.

Stravenkový paušál je součástí daňového balíčku, který obsahuje dále zrušení superhrubé mzdy, zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků nebo snížení sazby spotřební daně z motorové nafty. Vedle těchto témat byl stravenkový paušál podle Sedláka pro mnoho poslanců marginálním bodem, přes hrozby, které podle něj přinese.

"Obzvlášť v kontextu současné situace, kdy stravovací paušál může znamenat pro státní rozpočet další výpadek 20 miliard korun, nám přijde jeho zavedení, které nemá pro stát žádný přínos, zcela neodpovědné. Analýzy a průzkumy hovoří jasně," uvedl.

Mezi podporovatele paušálu naopak patří Asociace hotelů a restaurací, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora či Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). Podnikatelské organizace poslance tento týden vyzvaly k jeho schválení, rozhodnutí Sněmovny proto vítají. "Stravovací paušál jistě pomůže spoustě zaměstnanců i zaměstnavatelů. Už jen tím, že srovná možnost čerpání daňových výhod," řekl předseda AČTO Pavel Březina.

Stravovací paušál pozitivně hodnotí také obchodní ředitel nové benefitní karty LemonPay Petr Skoč. Díky paušálu dostanou prostor nové služby a zefektivní se ty stávající. Paušál podle něj pomůže i českým restauracím. "Mnoho firem bude chtít mít přehled o tom, za co budou jejich zaměstnanci utrácet příspěvky na stravování. Stravenkový paušál tak berou jako možnost pro změnu," doplnil.

K zajištění účelovosti využití paušálu vyzvala minulý týden Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Stravenkový paušál navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak na něm budou tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS potrestal stravenkové firmy za kartel. Pokuta činí 280 milionů korun

Antimonoolní úřad potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce týkající se maximálního počtu stravenek na jeden nákup. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko podobně jako Česko zavede stravenkový paušál

Zaměstnanci na Slovensku si budou moci vybrat, zda jim jejich zaměstnavatel bude přispívat na jídlo nadále formou stravenek, nebo nově peněžním příspěvkem. Změnou zákoníku práce o tom dnes rozhodl slovenský parlament. Stravenkový paušál zavedla na začátku letošního roku také Česká republika, rozhodnutí o poskytování stravenek nebo příspěvku země ponechala na zaměstnavatelích.

Více souvisejících

Stravenky Restaurace Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 51 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy