Sušičky hub jdou v Česku na dračku, poptávka je oproti loňsku dvojnásobná

Prodejci sledují výrazný růst zájmu o sušičky hub. Poptávka je ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobná. Lidé kupují levné základní modely, někteří ale investují i do dobře vybavených sušiček vyšší třídy. Rozšiřuje se také nabídka, vedle plastových jsou k dostání celonerezové. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky.

Internetový obchod Mall.cz podle své mluvčí Pavly Hobíkové zaznamenal razantní nárůst poptávky na konci srpna. "Tento týden bude zatím letos rekordní. Ve srovnání s loňským rokem jsou zářijové prodeje o 30 procent větší," uvedla. Zájem je podle ní o základní i dražší a víceúčelové sušičky. Rostoucí zájem o sušičky plodin potvrdila také mluvčí elektro prodejce Datart Eva Kočicová. Poptávka je podle ní v meziročním srovnání více než dvojnásobná.

E-shop Alza.cz za poslední týden eviduje dvojnásobný růst prodejů sušiček ve srovnání se stejným obdobím loni. "Na trhu je nabídka mnoha tvarů a materiálů. Mimo plastových se objevují celonerezové. Velkým trendem jsou sušičky s nerezovými rošty. U sušiček na houby je důležitý také počet plat, jejich tvar a velikost. Zákazníci také preferují modely s možností regulovat dobu sušení," popsala mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Některé oblasti, hlavně v podhorských a horských polohách, zasáhla v uplynulých dnech podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti vlna růstu hřibovitých i jiných hub. V současné době se podle něj ale na mnoha místech začalo projevovat sucho. "Prognóza je vzhledem k nedostatku srážek poměrně pesimistická. Zda se letos dočkáme dalších vln růstu hub bude záležet na srážkách a teplotách v říjnu a listopadu. Je potřeba, aby začalo pršet co nejdřív," sdělil na dotaz ČTK. Momentálně podle něj rostou hřibovité houby včetně letních druhů jako smrkový a dubový hřib, satan, kovář, kříšť či křemenáče. Dále je možné najít holubinky, bedly, žampiony nebo muchomůrku růžovku, dodal.

Proti předchozím suchým rokům bylo letos nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července.

Průměrná česká domácnost, která sbírá houby, si v roce 2018 podle průzkumu agentury STEM/MARK konaném ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, odnesla z lesa 6,62 kilogramu hub. Meziročně o třetinu méně. Za loňský rok nejsou výsledky dostupné.

Související

Více souvisejících

Houby Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy