Návštěvnost některých obchodů byla vyšší než průměrný víkend

Víkendová návštěvnost některých prodejen byla podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) zhruba 20 procent nad průměrným víkendem roku 2019. Potvrdilo se tak podle něho, že jsou oblasti, kde on-line nákupy nikdy nenahradí fyzický zážitek v obchodě. Týká se to hlavně oblečení, obuvi, nábytku a vybavení do domácnosti.

Přesto si zákazníci své výdaje stále hlídají, utrácejí méně než před koronavirovou krizí. ČTK to dnes řekl prezident SOCR Tomáš Prouza. Návštěvnost nákupních center za minulý týden podle jejich asociace zhruba odpovídala danému období loňského roku, uvedl předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

Vyšší návštěvnost zaznamenaly podle Prouzy především prodejny, kam jsou lidé zvyklí jezdit o víkendech. Lokální obchody měly návštěvnost podle něj lehce nižší, z části proto, že si do nich nakupující zašli už v průběhu týdne. "Objem prodejů je o něco menší než počet návštěvníků, je vidět, že lidé jsou stále při utrácení opatrní a něco si rádi koupí, ale utratí méně než před dvěma lety," uvedl Prouza.

Většina lidí, kteří potřebovali už bezprostředně řešit odložené nákupy, tak podle Kubíčka učinili hned v prvních dnech po otevření. "Víkendová návštěvnost proto byla v souladu s očekáváním a kolísala podle typu nákupního centra. V typicky víkendových centrech dosahovala návštěvnost předcovidové úrovně, ostatní centra registrovala mírný pokles čísel v meziročním srovnání," řekl. Ukázalo se tím podle něj, že rozvolnění maloobchodu má na mobilitu lidí minimální vliv a obchodní centra jsou i při jejich téměř plném provozu bezpečným místem.

Určité zboží si lidé podle Prouzy vždy raději vyberou v kamenných prodejnách. Chtějí si ho vyzkoušet nebo se přesvědčit o skutečné velikosti. Důležité pro ně je i vyrazit na nákupy s někým, jehož rady si váží, řekl dále. U sortimentu, jako jsou hračky, elektronika nebo kosmetika, už ale podle Prouzy zůstane vyšší podíl on-line nákupů.

Průměrná domácnost si po znovuotevření obchodů podle aktuálního průzkumu platební služby Mall Pay dovolí impulzivně utratit 15.000 až 20.000 korun. Nejčastěji peníze použijí na nákup obuvi, částečnou obměnu šatníku či nové doplňky do interiéru. Lidé se podle šéfa Mall Pay Adama Kolesy také odmění za překonání ekonomické uzávěry, a to většinou nákupem parfému, bezdrátových sluchátek, značkových slunečních brýlí nebo chytrých sportovních hodinek, uvedl. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 450 domácnostmi.

Lačnost po nákupech sleduje portál Slevomat, podle jeho ředitele Ladislava Veselého poslední týden připomíná předvánoční období. "Prodeje dovolených vzrostly o víc než 50 procent. Zájem o služby jako masáže, kadeřníky, kosmetiku poskočil o 35 procent a o vybavení na sport, dům a zahradu o 25 procent," řekl.

Všechny obchody se po více než čtyřech měsících nuceného uzavření mohly znovu otevřít v pondělí 10. května. Platí v nich limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Lidé musejí mít zakrytá ústa a nos respirátorem, dodržovat odstupy a před vstupem do prodejen si dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení v obchodních centrech mohou prodávat občerstvení jen s sebou, zavřené musejí být dětské koutky či kina.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy