Svaz obchodu: Mluvit do médií o uvolnění, než je jisté, není fér

Vláda by se příště na změně opatření měla podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) nejdříve dohodnout a teprve poté o ní mluvit do médií. Svým postupem tento týden podle svazu opět v mnoha lidech vzbudila naděje, když o otevření prodejen mluvila jako o hotové věci. Obchodníci znovu zbytečně investovali desítky milionů korun do přípravy na obnovení provozu. Tento způsob jednání je nefér a vytváří další nedůvěru vůči vládě a jejím opatřením, řekl dnes ČTK prezident SOCR Tomáš Prouza.

"Pan Prouza dobře ví, že jsme od pátku do neděle jednali s hejtmany a také na vládě o možnosti otevřít zbytek maloobchodu. Od pondělí jsem pokračoval v každodenním jednání o této možnosti s ministrem (zdravotnictví Janem) Blatným, jednali jsme veřejně se šéfem Asociace krajů, politickými představiteli. Zároveň jsme o všem korektně informovali a jednali se všemi svazy. Jasně jsme řekli, že otevření bude záležet na pandemické situaci," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Téma chce příští týden znovu řešit a má řadu argumentů. "Dobře si uvědomuji situaci, ve které se většina obchodníků nachází. Zároveň ale taky musím respektovat epidemiologickou situaci," dodal.

Havlíček v pondělí řekl, že chce prosadit otevření všech obchodů od 22. února. V prodejnách měla platit přísnější opatření jako povinné respirátory pro personál. Vzhledem k pandemické situaci a šíření tzv. britské mutace koronaviru se kabinet podle něj dnes na mimořádném jednání domluvil, že obnovení provozu maloobchodu zatím odloží.

O tom, kdy bude zrušeno jaké opatření, rozhoduje podle Prouzy výhradně vláda na základě doporučení epidemiologů. "Otevření dalších obchodů od pondělí navrhoval ministr Havlíček, nikoliv obchodníci. My jsme připraveni tak jako už celý rok zajistit bezpečnost našich zákazníků i zaměstnanců," řekl Prouza.

Na obnovení provozu se připravovala třeba síť Knihy Dobrovský. Podle svého marketingového ředitele Adama Pýchy zvýšila počet respirátorů, zajistila ochranné a hygienické prostředky. "Samozřejmě jsme museli řešit i sortiment prodejen a dozásobení zbožím. Některé provozovny jsou úplně zavřené dva měsíce, takže jejich otevření není úplně otázkou dne. To vše představuje náklady, které jsou v této době zásadní. Nicméně chápeme, že je situace vážná a predikce se mohou měnit ze dne na den," uvedl. Zákazníky je řetězec podle něj připravený dál obsluhovat v rámci svého e-shopu.

Svaz obchodu podle Prouzy navrhoval například povinné nošení respirátorů na veřejnosti, jako to zavedlo Rakousko. V některých obchodních centrech vznikají zázemí pro antigenní testování, aby jejich návštěvu lidé mohli spojit právě s testem a zvýšilo se tak stále nedostatečné testování v ČR, uvedl dále Prouza.

Podle předsedy obchodního družstva CBA Romana Mazáka by se debata při současném vývoji pandemie neměla týkat pouze případného otevíraní maloobchodních prodejen, ale také televizních a letákových kampaní velkých nákupních řetězců, které stále lákají na slevy. "Považujeme za rozumné, aby veškeré reklamy na slevy na potraviny byly v době pandemie zakázané. Skutečnost, kdy se v televizi každých 20 minut objevuje reklama na pět supermarketů, je naprosto tristní," řekl dnes ČTK Mazák.

Reklamy na slevy v obchodech podle Mazáka přispívají k extrémní mobilitě především seniorů, kteří kvůli akčním nabídkám jezdí mezi prodejnami a vystavují se riziku nákazy. Družstvo CBA v Česku sdružuje přes 1000 prodejen, hlavně na venkově.

Související

Více souvisejících

Obchody Karel Havlíček Tomáš Prouza Svaz obchodu a cestovního ruchu

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy