Svaz obchodu vítá uvolnění od čtvrtka, kritizuje nepředvídatelnost

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) vítá dnešní rozhodnutí vlády o uvolnění podnikání od čtvrtka. Obchodníci se tak budou moci připravit na druhý adventní víkend a zbytek předvánočního období. Kroky vlády by podle něj měly být ale předvídatelné, postaveném na fungujícím modelu protiepidemického systému (PES). ČTK to dnes řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že epidemická situace umožňuje v pětistupňovém systému PES změnu ze čtvrtého na mírnější třetí stupeň. Od čtvrtka se tak budou moci znovu otevřít všechny obchody a nákupní centa, fungovat budou smět také služby či ubytovací zařízení pro rekreační účely. Gastronomické podniky budou smět fungovat mezi 06:00 a 22:00, svou kapacitu budou moci naplnit maximálně na polovinu.

Možnost obnovení provozu před druhým adventním víkendem může podle Prouzy pomoci smazat část ztrát s posledních měsíců. Platí to podle něj hlavně pro malé obchody, které byly nespravedlivě a bez rozumného zdůvodnění dlouho zavřené.

"Všechny obchody, restaurace i hotely se na rozvolnění opatření připravovaly již od pondělka, čtvrteční opatření by tedy mělo proběhnout hladce, a opět potvrdíme, že obchody ani restaurace nejsou a nebudou zásadním zdrojem šíření koronaviru," řekl dále Prouza.

Vláda by podle něj neměla zapomenout na kompenzace pro podnikatele. Poučit by se měla v okolních státech, kde má podle Prouzy na pomoc nárok každý, koho krize významně zasáhla. Jasný a spravedlivý systém podpory podle něj v tuzemsku chybí.

Prouza ocenil vytvoření systému PES. Nastavuje podle něj jistá očekávání. Je ale vázán na platnost nouzového stavu, v mnoha případech je nekonkrétní, zavádí i nesmyslná opatření. Prouza se vzhledem k těmto skutečnostem obává toho, že ještě před Vánocemi bude panovat opět nejistota ohledně dalšího vývoje situace. Nouzový stav platí zatím do 12. prosince. Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude vláda Sněmovnu žádat o jeho prodloužení do konce roku. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Související

Více souvisejících

Obchody Tomáš Prouza (ekonom) Svaz obchodu a cestovního ruchu Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy