Tendry na sušené mléko pro stát příliš nelákají. Jednu zakázku získala firma Agrofertu

Do dvou třetin státních tendrů na dodání a obměnu skoro 4000 tun sušeného mléko se nikdo nepřihlásil. V dokončených soutěžích vyhrála Mlékárna Hlinsko z koncernu Agrofert a Moravia Lacto. Zakázky na části o hmotnosti 600 tun se vyhodnocují. ČTK to sdělili zástupci Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Stát zakázky, do kterých se nikdo nepřihlásil, vypíše znovu.

"Jsem rád, že navyšujeme právě potravinové zásoby. Už dříve jsme poukazovali na to, že se nám dlouhodobě nedaří plnit plán ministerstva zemědělství mít zásoby potravin na tři dny. Nákup sušeného mléka tento deficit sice zcela nevyřeší, ale plnění plánu jsme díky tomu zase o něco blíž," uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. SSHR nesplňuje požadovanou zásobu jídla na tři dny, má ho na 1,3 dne, uvedl už dříve Švagr. Plán navyšování zásob se podle něj dlouhodobě nedaří plnit, stát správě nedává na tyto nákupy dost peněz.

Stát nyní od hlinecké mlékárny koupí 300 tun plnotučného sušeného mléka za 26,35 milionu korun a 150 tun sušeného odtučněného mléka za 11,67 milionu korun. Moravia Lacto dodá 300 tun sušeného odtučněného mléka za 21,57 milionu korun.

Mlékárna Hlinsko se tendru zúčastnila podobně jako v předchozím období. "Nyní je situace taková, že nám skončil předchozí kontrakt na dodávku sušeného mléka, proto jsme se přihlásili do nového. Pro naši společnost se nejedná o významný objem produkce, na druhou stranu nemáme dostatečnou kapacitu pro navyšování skladovaného objemu s ohledem na nutnost pravidelného obnovování uskladněné zásoby pro SSHR," uvedl za hlineckou mlékárnu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Tendry na dodání sušeného mléka byly vypsané poté, co se při koronavirové krizi v Evropě zhoršil odbyt mléka, protože vypadly dodávky do gastronomie. Horší odbyt měly například sýry nebo smetana. "Mlékárny tak část produkce přesunuly do sušeného mléka k dlouhodobějšímu skladování, přičemž hrozilo, že dojde k poměrně významnému poklesu ceny této komodity, což by tlačilo také na cenu mléčné suroviny. Proto se do tendru SSHR určitě hlavní mlékárny, které momentálně nadstandardní zásoby sušeného mléka mají, přihlásí," uvedl již dříve za Agrární komoru její současný prezident a tehdejší tajemník Jan Doležal.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.
Ilustrační fotografie.

Česko dnes poslalo na Ukrajinu další humanitární pomoc

Česko dnes ráno poslalo vlakem na Ukrajinu další humanitární pomoc. Ve 38 vagonech je především zdravotnický materiál a hasičské a pracovní oblečení. V tiskové zprávě o tom informoval Tomáš Pořízek z generálního ředitelství hasičů.

Více souvisejících

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) Mléko tendr Agrofert Ekonomika

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy