Třetina firem očekává letos lepší tržby, polovina stejné jako loni

Firmy a podnikatelé v Česku vyhlížejí nadcházející rok 2022 s mírným optimismem. Více než třetina z nich očekává meziročně lepší tržby a přibližně polovina zopakování loňského výsledku. Zhoršení obratu předpokládá jen každý zhruba sedmý dotazovaný, vyplývá z průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

U zisku předvídá pro letošek zlepšení 29 procent firem a podnikatelů, naopak zhoršení 22 procent oslovených. Necelá polovina pak doufá v udržení profitability na úrovni minulého roku. Situace se liší podle odvětví.

"Vyšší mírou optimismu se vyznačují zejména firmy a podnikatelé z ubytování, stravování a pohostinství, z nichž předpokládá v tomto roce meziroční nárůst tržeb 64 procent a zlepšení ziskovosti 48 procent. Na druhou stranu jen 12 procent predikuje v obou parametrech zhoršení,“ uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

Pesimističtější vyhlídky mají zemědělské, lesnické a rybářské podniky, kde meziroční pokles zisku očekává 42 procent, zatímco růst pouze 16 procent. Ve stavebnictví zase 30 procent představitelů čeká slabší tržby a zvýšení jen 19 procent.

Firmám komplikuje situaci vedle pandemie strmý růst nákladů a nedostatek pracovníků. Rizik pro podnikatelský sektor ovšem může být více. "Loni se podnikatelský sektor musel vypořádávat někdy s až bezprecedentním růstem nákladových položek, nedostatkem kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil a mezerami dodavatelsko-odběratelských vztahů. Tyto faktory zčásti přetrvávají i letos, navíc se k nim přidává růst tuzemských úrokových sazeb či inflační impulsy spojené s přechodem k uhlíkové neutralitě," upozornil Prokop.

Průzkum agentury Datank se uskutečnil v říjnu a listopadu 2021 a zahrnoval přes 400 malých a středních podniků a živnostníků a 12 hloubkových rozhovorů s majiteli a manažery firem.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bartoška ocení Trojana na letošním karlovarském festivalu, oznámili organizátoři

Na slavnostním zakončení letošního 58. ročníku karlovarského festivalu proběhne velká sláva. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme oceňovaný český herec Ivan Trojan, oznámili dnes organizátoři filmové přehlídky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy