Tržby lékáren Pilulka byly loni rekordní, rostl internetový prodej

Skupina lékáren Pilulka, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu, utržila loni podle předběžných výsledků rekordní 3,1 miliardy korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí skupiny Kateřina Schotliová, hospodářský výsledek neuvedla.

Proti číslům, které firma zveřejnila přesně před rokem za rok 2019, jde o meziroční nárůst o 27 procent. Firma uvedla, že vzhledem k pandemii se velká skupina zákazníků a nákupů přesunula loni z kamenných lékáren na internet.

Tržby skupiny na internetu loni stouply proti předloňsku téměř o polovinu na 1,4 miliardy korun. Zbylých 1,7 miliardy korun připadalo na kamenné lékárny. Ty jsou tvořeny jak vlastními lékárnami Pilulka, tak franšízovými lékárnami. Vlastních lékáren má Pilulka 31, dalších 120 je partnerských. Loňské tržby jsou podle Schotliové uvedeny bez DPH, auditované výsledky budou k dispozici během prvního pololetí letošního roku.

Zákazníci Pilulky podle ní v roce 2020 uskutečnili 1,2 milionu objednávek. Nejsilnější byly tradičně listopad a prosinec, kdy za rekordní den společnost vyexpedovala 10.000 objednávek bez započtení osobních odběrů. Většinu, 70 procent on-line zákazníků, tvoří ženy. Dlouhodobě nejčastější způsob platby je podle firmy on-line platba kartou, kterou volí přes 40 procent zákazníků. Výrazný nárůst podílu na tržbách zaznamenala také aplikace Pilulka.

"Loňský rok se v Pilulce točil kolem dvou hlavních událostí. První, kterou jsme nemohli nijak ovlivnit, byla situace týkající se pandemie covidu. Zde se ukázala nezastupitelná role on-line služeb a potvrdilo se, že svět se musí výrazně digitalizovat. Jako lídr distančního výdeje léčiv v Čechách a na Slovensku nám tato situace přinesla nové příležitosti, ale také velkou společenskou odpovědnost," uvedl generální ředitel skupiny Petr Kasa.

"Druhou událostí, a v tomto případě spíše interní, byl vstup Pilulky na pražskou burzu, jež jsme připravovali po celý loňský rok," dodal. Akcie firmy se na trhu Start pražské burzy, který je určený pro menší firmy, začaly obchodovat na konci října.

V druhé polovině roku 2020 spustila Pilulka.cz také první PilulkaBox a rozšířila tak svá výdejní místa, se kterými plánuje dále expandovat. Skupina loni mimo jiné posílila svou pozici v Rumunsku odkoupením 30 procent podílu od minoritních akcionářů. Společnost plánuje podle svých předchozích vyjádření výrazný nárůst tržeb i v roce 2021.

Skupina Pilulka působí na českém a slovenském trhu od roku 2013 a na rumunském trhu od konce roku 2018. Většinově ji vlastní české fyzické osoby. Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr.Max ze skupiny Penta, která má asi 460 poboček. Firmě předloni v ČR stouply tržby za prodej zboží a služeb meziročně o 11,5 procenta na 20,01 miliardy korun.

Z údajů, které zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vyplývá, že lékárny a výdejny zdravotnických prostředků předloni v ČR utržily zhruba 92 miliard korun, o tři procenta více než v roce 2018. Průměrně tak každý člověk za léky, doplatky či zdravotnické prostředky zaplatil 1768 korun, což je asi o 110 korun více než v roce 2018.

Související

Léky, ilustrační foto

SÚKL uspěl ve sporu o doménu erecept.cz. Pilulka nesouhlasí, podala žalobu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uspěl ve sporu o doménu erecept.cz. Úřad o tom dnes informoval na svém webu. Podle SÚKL používání webové domény, kterou provozuje lékárenská společnost Pilulka, koliduje s ochranou známkou eRecept registrovanou SÚKL. Spolumajitel Pilulky Martin Kasa v reakci ČTK řekl, že rozhodnutí není finální a firma ve věci podala žalobu.

Více souvisejících

Pilulka Lékárny Ekonomika Zdravotnictví léky

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy