Tržby maloobchodu v květnu ovlivnila odložená spotřeba

Výsledky maloobchodu za květen podle analytiků pozitivně překvapily. Velmi dobře si vedly zejména prodeje potřeb pro domácnost. Byly ovšem ovlivněny odloženou spotřebou. V dalších měsících kvůli nejistotě a vyšší nezaměstnanosti budou lidé spíše šetřit.

Nárůst maloobchodních tržeb bude proto dále pravděpodobně pozvolný. Na podzim by mělo být jasnější, zda se spotřeba domácností vrátí na předkrizovou úroveň, nebo zůstane utlumena. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes oslovila ČTK.

Maloobchodní tržby, bez motoristického segmentu, v meziměsíčním srovnání po očištění vzrostly o 11,6 procenta. Podle analytika Petra Dufka z ČSOB k tomu přispělo především otevírání provozoven včetně nákupních center. "A tak po zohlednění rozdílného počtu pracovních dnů se dokonce maloobchodní tržby meziročně zvýšily o dvě procenta. Bez očištění, což je v našem případě nejčastěji používané číslo, se snížily o necelé jedno procento," uvedl.

Prodeje výrobků pro domácnost v květnu vzrostly o 15,2 procenta. Tržby tradičně rostly i internetovým a zásilkovým obchodům. "Oproti dubnovému růstu o 49 procent ale prodeje přes internet a zásilkové služby v květnu vykázaly zpomalení meziroční dynamiky, což souvisí s tím, jak se zákazníci mohli vrátit do kamenných prodejen," upozornil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Lidé naopak v květnu méně utráceli za oděvy a obuv, farmaceutické a kosmetické zboží a výrobky určené pro kulturu, sport a rekreaci. Propad pokračoval u prodejů aut. "Některé segmenty sice trpí poklesem poptávky po zboží zbytného charakteru, celkový objem tržeb v květnu ale naznačuje, že propad poptávky by nemusel být dramatický. Další měsíce napoví, zda je mírný optimismus oprávněný," řekl ekonom David Marek z Deloitte.

Květnová úroveň tržeb podle analytika Luboše Růžičky z Raiffeisenbank v mnoha odvětvích vymazala ztrátu z předchozích dvou měsíců. "Přehnaný optimismus ovšem není na místě. Sentiment spotřebitelů je silně zasažen, lidí bez práce bude přibývat a značně zpomalí i mzdová dynamika. To vše bude omezovat výdaje zejména na zbytné věci, tedy především na cestování, rekreaci a kulturu," uvedl.

Domácnosti budou v utrácení opatrné také podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura. Na podzim by měl být jasnější vývoj poptávky. "Pro celý letošní rok očekáváme reálný pokles spotřeby domácností o necelá čtyři procenta," uvedl.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy