Tržby obchodníků v červnu klesly o dvě procenta, Češi méně utrácí za potraviny

Tržby českých obchodníků v červnu po očištění meziročně klesly o dvě procenta, meziměsíčně stouply o 0,2 procenta. Lidé méně utráceli za pohonné hmoty a potraviny, naopak prodejcům nepotravinářského zboží se dařilo. Nejvyšší nárůst tržeb opět zaznamenal prodej přes internet a zásilkovou službu.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V květnu byly očištěné tržby v maloobchodě, kromě prodeje motorových vozidel, podle revidovaných údajů meziročně vyšší o 0,8 procenta.

Bez očištění o kalendářní vlivy zůstaly červnové tržby obchodníků na stejné úrovni jako loni. "Tržby za pohonné hmoty a za potraviny meziročně klesly, naopak tržby za prodej nepotravinářského zboží se zvýšily téměř o pět procent. Vyšší tržby zaznamenaly prodejny s potřebami pro domácnost i s kulturními a sportovními potřebami. Nejvyšší tempo si však dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Prodej pohonných hmot se podle ČSÚ proti loňskému červnu snížil o 8,4 procenta a potravin o 3,3 procenta, což kompenzoval nárůst prodeje nepotravinářského zboží o 4,7 procenta.

Za prodej přes internet a zásilkovou službu obchodníci utržili meziročně o 27,8 procenta více. O zhruba deset procent si na tržbách polepšily specializované prodejny s výrobky pro domácnost, prodejci počítačů a komunikačních zařízení měli o šest procent vyšší tržby a tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci byly o zhruba čtyři procenta vyšší. Naopak prodejnám oděvů a obuvi klesly tržby o více než 16 procent.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel očištěné o kalendářní vlivy byly proti loňskému červnu o 17,3 procenta nižší, meziměsíčně stouply o 8,7 procenta.

Červnový nárůst tržeb byl podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky pod všemi odhady analytiků. "Tržby bez prodeje aut rostly oproti květnu o 0,2 procenta, což znamená meziroční stagnaci po předchozím propadu o 1,9 procenta. Zde analytici v průměru čekali meziroční růst kolem tří procent," uvedl. ČSÚ podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila provedl revizi květnového výsledku. "Z -0,7 procenta byl snížen bez prodeje aut na -1,9 procenta. Výsledek je pro trh i pro nás zklamáním, když se očekával výraznější vliv odložených nákupů po období karantény," doplnil.

Lidé v červnu podle Brožka pravděpodobně více cestovali, když prodej pohonných hmot meziměsíčně stoupl o 7,6 procenta. Hradil růst přičítá spíše stoupajícím cenám benzínu a nafty. "Propad tržeb také pokračoval u prodejů motorových vozidel, a to meziročně o 12 procent. To je však podstatné zlepšení oproti předchozím měsícům, kdy tržby klesaly v rozmezí 35 až 45 procent. Nicméně vzhledem k tomu, že červnové registrace nových automobilů poklesly jen o pět procent, je finální číslo přece jen slabší, než očekával trh," řekl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Útraty domácností podle Seidlera se sice postupně zotavují, ale pomaleji, než trh předpokládal. "Červnová čísla ukázala, že spotřebitelé zůstávají spíše opatrnější. Nejistota z dalšího vývoje ekonomiky, pokrácené mzdy a hrozba nezaměstnanosti jsou hlavními brzdami pro výraznější růst nákupů, a tedy i pro spotřebu, která byla jedním z hlavních motorů české ekonomiky," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

??| Nákupy v obchodech v červnu stagnovalyMaloobchodní tržby se v červnu oproti předchozímu měsíci, kdy padla veškerá omezení prodejů, zvýšily jen symbolicky o 0,2 %. Vedly internetové obchody, jejichž tržby vyskočily o necelých 28 %.Petr Dufek?https://t.co/BHTYKokZYD pic.twitter.com/dBku7BbKUr

— Analytici ČSOB (@AnalyticiCSOB) August 5, 2020

Maloobchod po loňském růstu podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče směřuje k celoročnímu poklesu. "Přesto ale lze konstatovat, že květen a červen naznačují, že se tuzemský maloobchod obrazně řečeno postupně zvedá z popela. Za letošní první pololetí hlásí maloobchod kumulativní pokles tržeb o 1,3 procenta a data za samotný červen naznačují, že celkový pokles tržeb za letošní rok může být o něco mírnější," vysvětlil. Podle Brožky se maloobchodní tržby za celý rok dají očekávat v mírném záporu, v příštím roce předpokládá růst kolem dvou procent.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody Ekonomika Český statistický úřad e-shopy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy