Tržby v maloobchodě v říjnu meziročně klesly

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy se v říjnu meziročně snížily o 0,2 procenta a meziměsíčně klesly o 1,9 procenta. Nižší byly tržby za nepotravinářské zboží, naopak za potraviny rostly. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Říjnové výsledky ovlivnila opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým byla řada prodejen převážně nepotravinářského zboží uzavřena nebo měla omezený provoz. V září maloobchodní tržby meziročně stagnovaly.

"Pokles zaznamenaly zejména prodejny oděvů a obuvi a prodejny sportovních, kulturních a rekreačních výrobků. Naopak růst tržeb vykázaly lékárny a prodejny zdravotnických potřeb. Internetové obchody měly téměř o třetinu vyšší tržby než v loňském roce," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský. Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 0,9 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 1,8 procenta a za pohonné hmoty o 11,6 procenta, naopak za potraviny o 3,9 procenta vzrostly.

Nejvýrazněji klesly tržby prodejnám s oděvy a obuví, a to o 36,5 procenta. Obchodníci s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měli tržby nižší o 18,8 procenta. Pokles o 16,4 procenta zaznamenaly specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením a specializované prodejny s potravinami si pohoršily o 17,3 procenta.

Zájem spotřebitelů se soustředil především na nákupy prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, které měly o 31,5 procenta vyšší tržby. Prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím si polepšily o 6,3 procenta a nespecializované prodejny s převahou potravin o 5,3 procenta. Mírně rostly tržby i prodejnám s výrobky pro domácnost.

Za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziměsíčně sezónně očištěné tržby o 1,9 procenta, naopak meziročně tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly o 7,6 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 10,5 procenta, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 12 procent a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 10,1 procenta.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy