Tržby ve službách v loňském roce stouply

Poskytovatelům služeb loni stouply tržby meziročně o 7,3 procenta, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Polepšila si všechna sledovaná odvětví služeb, vysoký růst u některých z nich byl ale důsledkem nízké srovnávací základny z roku 2020, upozorňují statistici. Ve srovnání s rokem 2019 byly loňské tržby ve službách o 5,2 procenta nižší.

"Růst vykázaly všechny sekce ekonomických činností služeb, přičemž nejvyšší byl zaznamenán v objemově nejvýznamnější dopravě a skladování, a to o 13 procent," uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Druhá nejvýznamnější sekce služeb, informační a komunikační činnosti, loni meziročně vzrostla o 5,5 procenta. Z dílčích odvětví této sekce se nejvíce dařilo filmovému a hudebnímu průmyslu, který vykázal navýšení tržeb o více než 40 procent. "Za zmínku stojí i vývoj v odvětví cestovních agentur, kanceláří a rezervačních činností, které v roce 2021 dosáhly meziročního růstu tržeb o téměř 58 procent. Úrovně z roku 2019 však zdaleka nedosáhly," podotkl Harák.

Tržby u leteckých dopravců loni meziročně vzrostly o téměř 44 procent. O více než 21 procent si polepšili poskytovatelé služeb skladování a vedlejších činností v dopravě. Třetím rokem v řadě se zvýšily tržby poštovním a kurýrním firmám, loni o 11,5 procenta.

V ubytování, stravování a pohostinství loni tržby vzrostly meziročně o 4,6 procenta. Růst téměř o desetinu zaznamenaly realitní kanceláře a správa nemovitostí. Naopak tržby za pronájem nemovitostí klesly o 1,2 procenta.

Osmým rokem v řadě vzrostly tržby poskytovatelům služeb v informatice. Loni stouply v meziročním srovnání o 7,8 procenta. Zlepšení zaznamenali také vydavatelé či telekomunikační společnosti.

Profesní, vědecké a technické činnosti vykázaly v roce 2021 růst tržeb o pět procent. V administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně vzrostly o 7,7 procenta.

V posledním čtvrtletí loňského roku tržby ve službách stouply meziročně o 13,4 procenta, po očištění o kalendářní vlivy o 12,8 procenta. I v tomto případě zaznamenala nárůst všechna odvětví služeb. V ubytování, stravování a pohostinství vzrostly tržby meziročně o 88,6 procenta, přičemž v samotném ubytování zaznamenali statistici nárůst o téměř 135 procent. Tržby leteckých dopravců se v loňském čtvrtém kvartále v meziročním srovnání téměř zdvojnásobily.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy