Tržby zpomalily růst jen opticky, soudí analytici. Ekonomické potíže jsou však znát

Srpnové maloobchodní tržby zpomalily růst pouze opticky. Při očištění o vliv počtu pracovních dní byl meziročně stejný jako v červenci. Uvedli to analytici, které oslovila ČTK. Český statistický úřad dnes oznámil, že maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent.

Letošní srpen však měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby vzrostly stejně jako první prázdninový měsíc o 4,6 procenta.

"Lze konstatovat, že maloobchodní tržby ve třetím čtvrtletí vykazují solidní růst, který je srovnatelný s tempem pozorovaným v letošním prvním pololetí. Spotřeba domácností je tažena nahoru silným růstem mezd a obecně příznivou situací na trhu práce," uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička míní, že napjatá situace na trhu práce bude nahrávat růstu tržeb i v příštích měsících, nedostatek pracovníků na pracovním trhu totiž bude podporovat růst mezd. "Nicméně v ekonomice jsou již patrné první známky zpomalování, což bude postupně brzdit jak růst mezd, tak dál tlumit spotřebitelský sentiment. V souhrnu tak odhadujeme, že maloobchodní tržby by v letošním roce měly vzrůst o 3,4 procenta, bez prodejů a oprav aut by se jejich dynamika měla udržet nad pěti procenty," řekl.

Vyhlídky pro český maloobchod jsou poměrně dobré pro nejbližší měsíce také podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové. "V letošním roce by si maloobchodníci měli polepšit ještě o 4,2 procenta. V příštím roce se ale domníváme, že růst jejich tržeb bude ve srovnání s letošním rokem zhruba poloviční," sdělila.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera odráží slabší maloobchodní tržby zhoršení spotřebitelské důvěry. "To souvisí zejména s nepříznivým vývojem v zahraničí. I spotřebitelé začínají vnímat zpomalování globální ekonomiky, probíhající obchodní konflikt mezi USA a Čínou nebo riziko brexitu bez dohody. Silně a setrvale rostou tržby on-line obchodů. Očekáváme, že i v dalších měsících budou internetové prodeje expandovat solidním tempem," uvedl.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody Ekonomika Česká republika mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy