Tvrdý dopad koronaviru: V březnu přerušilo podnikání přes 10 tisíc živnostníků

Od začátku března přerušilo podnikání 10.033 živnostníků, tedy o 47 procent více než ve stejném období loni. Nejvíc přerušují živnost podnikatelé ve stravování a kadeřnických službách. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Podle ní jsou důvodem opatření přijatá v souvislosti se šířením koronaviru, kdy řada živnostníků nemůže podnikat nebo se o jejich zboží a služby podstatně snížil zájem.

"To je hlavním důvodem, proč v březnu 10.033 živnostníků přerušilo živnost, aby se mohli přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaní a čerpat podporu v nezaměstnanosti a případně další sociální dávky," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Podle informací z posledních dnů se ale řada živnostníků snaží z úřadů práce odhlásit. Vláda v úterý schválila, že vyplatí osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým šířením koronaviru jednorázovou částku 25.000 korun. Nárok na peníze ale nebudou mít živnostníci, kteří pobírají například nemocenskou nebo dávky v nezaměstnanosti.

Z analýzy Bisnode vyplývá, že je nejvíce přerušených živností ve stravování, a to 639. V meziročním srovnání je to nárůst o 54 procent. U kadeřnických služeb je nárůst o 155 procent na 615. O 147 procent se zvýšil také počet pozastavených živností v činnostech pro osobní a fyzickou pohodu, kam spadají například lázně či solární a masážní studia. "V těchto případech se jedná o aktivity, které mají zcela nebo z velké části v souladu s vládním nařízením zákaz podnikání," upozornila Štěpánová.

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci osvč firmy Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy