Uhlí meziročně podražilo až o desítky procent

Uhlí meziročně podražilo až o desítky procent. Obchodníci očekávají jeho další zdražení. Suroviny je zatím dostatek, problémy jsou někde ale například s černým uhlím. Výrazně se meziročně zvýšil zájem lidí o nákup uhlí, a to především kvůli obavám z nedostatku a ceny plynu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi provozovateli uhelných skladů.

"V současné době můžeme hovořit o nárůstu cen v rozmezí 20 až 30 procent v porovnání s rokem 2021. Předpokládáme, že ceny uhlí ještě, v řádu jednotek procent, porostou," řekl ČTK Jiří Havelka z firmy Havelka – uhelné sklady. Firma má zatím dostatečné zásoby uhlí. "Ale vzhledem k neustálému pohybu cen směrem vzhůru, nikdo včasnou objednávkou neudělá chybu," uvedl Havelka.

Lidé mají podle něj ve srovnání s loňským rokem daleko vyšší zájem o uhlí. "Aktuálně jsme zaznamenali nárůst objednávek o více než 20 procent," řekl Havelka. Vyšší zájem zaznamenal také Jindřich Janda z pražské společnosti Janda & Červ. "Ozývají se noví zákazníci, kteří netopili uhlím 20 let a mají stále kotle, tak si dělají pojistku, kdyby nebyl plyn. Nebo byla jeho cena extrémní," uvedl Janda.

Cena hnědého uhlí a briket podle Jandy vzrostla meziročně o 30 procent, černé uhlí zdražilo o 40 procent a otopný koks o 130 procent. "Určitě se dá předpokládat zvyšování cen. V návaznosti plánovaného zavření německé briketárny Union se určitě zdraží brikety Rekord. Nastane-li krizový plán v Německu, kde se brikety vyrábí, nebude možné přivézt žádnou energetickou surovinu," dodal Janda.

Janda uvedl, že v tuto chvíli chybí černé uhlí a koks. Situace se podle něj zatím nemění, jelikož chybí zásoby z Donbasu. "Hnědé uhlí a brikety se zatím sehnat dají, ale je problém s dopravou," uvedl Janda. U společnosti Janda & Červ stojí například uhlí hnědý ořech 550 korun za 100 kilogramů. Uhelné brikety Union vyjdou na 690 korun za 100 kilogramů a koks ořech na 2299 Kč za 100 kilogramů.

Zdražování potvrzuje také Xenie Procházková z uhelných skladů Marpet Trans ve středočeských Tuklatech. "Růst ceny se dá očekávat do konce roku i v dalších letech. Uhlí je dostatek, ale vzhledem k dané situaci a stále většímu zájmu o uhlí je delší čekací doba dodání," uvedla Procházková. Zájem o uhlí podle ní meziročně vzrostl několikanásobně. "Z důvodu obavy nedostatku plynu a především z důvodu zdražení plynu a elektřiny se lidé vrací zpět k uhlí," dodala.

V České republice se v letošním prvním pololetí vytěžilo 16,42 milionu tun hnědého uhlí, meziročně o pětinu více. Naopak těžba černého uhlí klesla o téměř polovinu na 709.000 tun. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Související

Jozef Síkela

Síkela: Česko se odkloní od uhlí do roku 2033

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela chce připravit do poloviny roku 2025 zákon, který by zajistil řízený odchod od uhlí v energetice do roku 2033. Tento plán oznámil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. 

Více souvisejících

uhlí

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy