UniCredit Bank v ČR a SR klesl zisk, kvůli koronakrizi má horší výsledky i ČSOB

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za pololetí čistý zisk zhruba 2,5 miliardy korun (95 milionů eur), což je meziroční pokles o polovinu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky. Také dalším velkým bankám zisky negativně ovlivnila opatření kvůli koronavirové pandemii.

Objem vkladů UniCredit Bank klesl meziročně o desetinu na 417 miliard Kč. Naopak objem poskytnutých úvěrů stoupl o pět procent na 448 miliard korun.

Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně klesly o 12,5 procenta na 1,7 miliardy korun, čisté úrokové výnosy se snížily meziročně o 13,6 procenta na 6,3 miliardy korun. Provozní zisk banky se propadl o 23,1 procenta na 5,7 miliardy Kč.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku více než 750.000 klientů.

Komerční bance klesl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 38,5 procenta na 4,4 miliardy korun. České spořitelně v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 47,1 procenta na 4,6 miliardy korun. 

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním 1. pololetí klesl v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy Kč. Objem úvěrů i vkladů se však meziročně zvýšil. ČSOB posílila kapitálovou pozici kvůli zadržení výplaty dividendy za loňský rok. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK. Pokles zisku zaznamenaly kvůli pandemii koronaviru i ostatní velké banky.

"V prvním pololetí jsme museli reagovat na bezprecedentní situaci způsobenou pandemií covid-19. Prvořadé pro nás bylo a stále je chránit zdraví klientů i našich zaměstnanců a zároveň zajistit dostupnost finančních služeb. Výhodou je, že díky investicím do digitalizace a inovacím je většina našich služeb dostupná bezpečně a pohodlně online. Od prvních projevů koronaviru také intenzivně pomáháme s odklady splátek těm, kteří to potřebují," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Objem úvěrů ČSOB stoupl do konce června o pět procent na 791 miliard Kč, objem vkladů o devět procent na 1,064 bilionu Kč. Objem aktiv pod správou vzrostl meziročně o sedm procent na 244 miliard Kč. Provozní výnosy banky klesly o 15 procent na 18,7 miliardy Kč. Provozní náklady vzrostly o tři procenta na 9,7 miliardy Kč.

Čistý zisk skupiny ČSOB se meziročně snížil kvůli růstu opravných položek k úvěrům a nižším provozním výnosům. Meziročně se negativně projevila i vyšší základna z prvního čtvrtletí roku 2019, které ovlivnil prodej ČSOB Asset Management. "Bez těchto mimořádných faktorů a bez dopadu konsolidace ČMSS by byl čistý zisk meziročně nižší o 59 procent," uvedla banka.

V případě mobilního bankovnictví počet aktivních uživatelů stoupl meziročně o 31 procent a počet transakcí narostl o 42 procent. "V těchto časech se ukazuje, že digitální řešení jsou nejen jednoduchá a rychlá, ale také velmi bezpečná a užitečná pro všechny skupiny klientů včetně konzervativnějších," uvedl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

KBC přitom hospodařila v samotném druhém čtvrtletí s čistým ziskem 210 milionů eur (5,5 miliardy Kč), což je meziroční propad skoro o 72 procent.

Související

Komerční banka

Air Bank a UniCredit Bank budou sdílet bankomaty s Komerční bankou a Monetou Money Bank

Banky Air Bank a UniCredit Bank se od února příštího roku připojí ke sdílené síti bankomatů Komerční banky (KB) a Monety Money Bank, které takto spolupracují od letošního června. ČTK o tom dnes informovala Komerční banka. Klienti KB, Monety, Air Bank a UniCredit Bank tak budou moci vybírat hotovost ve sdílených bankomatových sítích za stejných podmínek jako z bankomatů své vlastní banky.
UniCredit Bank

Italská UniCredit se i kvůli koronaviru propadla do ztráty 2,8 miliardy eur

Italská bankovní skupina UniCredit se v loňském roce propadla do ztráty 2,8 miliardy eur (72,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 3,4 miliardy eur v roce 2019. Hospodaření loni poznamenala pandemie nemoci a ke ztrátě přispěly mimořádné náklady na restrukturalizaci a odpisy. V letošním roce však UniCredit podle dnešního prohlášení očekává zlepšení hospodaření.

Více souvisejících

unicredit banka banky Ekonomika ČSOB

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy