Unie: Kompenzace v cestovním ruchu jsou nedostatečné, situace je kritická

Státní kompenzace u firem v cestovním ruchu podle březnového průzkumu jejich unie loni pokrývaly v průměru 30 procent mzdových a 20 procent ostatních provozních nákladů. Aktuálně otevřené dotační programy umožňují získat vyšší příspěvek, ale kvůli nutnosti doložit propad tržeb za první tři měsíce roku alespoň o 50 procent mnoho firem na podporu nedosáhne.

Situace je kritická a šance na obnovu se každým dnem zmenšuje. Česká unie cestovního ruchu (ČUCR) o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Podpůrné programy podle unie nepostačují na udržení podnikání, firmy musely propouštět zaměstnance a s výrazným poklesem pracovníků počítají i letos. Mnoho organizací muselo ukončit činnost. "Do budoucnosti hledíme s velkými obavami, řada našich členů už propadla beznaději a rezignaci. Světlo na konci tunelu je v nedohlednu," uvedl prezident ČUCR Viliam Sivek.

Přes snahy unie o dialog s vládou a ministerstvy je odezva a podpora státu nedostatečná, řekl dále Sivek. Propad cestovního ruchu loni podle něj přesáhl 161 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na jeho podporu vyčlenilo 8,5 miliardy korun.

Nejvíce zasažené jsou podle ČUCR oblasti, kde pracují hlavně živnostníci, tedy průvodci, horští vůdci, lyžařští instruktoři a lyžařské školy. Výpadek výdělků za loňský rok je v jejich případě podle průzkumu unie téměř 100 procent, státní náhrady byly ale minimální nebo nulové. Mnozí podnikatelé museli ukončit činnost a žijí z podpory, některým se podařilo najít jiné zaměstnaní nebo brigádu.

Výrazně zasažené jsou také lázně. Podle viceprezidenta ČUCR Martina Plachého jsou jediným zdravotnickým oborem, který byl vládními usneseními postupně celý uzavřený, a jediným segmentem zdravotnictví, jemuž bylo zakázáno poskytování služeb za úhradu ze strany pacienta. "Podpora státu je však mizivá, fixní náklady byly v loňském roce pokryty státními podpůrnými programy pouze z 15 procent," uvedl.

Podnikatelé v turismu mohli čerpat podporu z programu COVID podpora cestovního ruchu, pro velké ubytovací provozy je stále otevřený dotační titul COVID ubytování. velké cestovní kanceláře mohou využít program COVID cestovní kanceláře II. V dalším období si budou moci podnikatelé bez ohledu na odvětví nárokovat pomoc z programů COVID 2021 nebo COVID Nepokryté náklady.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy