Úrokové sazby hypoték stouply v červenci na letošní maximum

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla o 0,09 bodu na 2,34 procenta a dostala se tak nejvyšší hodnotu od začátku letošního roku. Vyplývá to z indexu společnosti Broker Consulting. Její odborníci očekávají, že růst bude v reakci poskytovatelů úvěrů na opakované zvyšování základních úrokových sazeb České národní banky pokračovat i v dalších měsících.

"ČNB opět zvýšila základní úrokové sazby a je pravděpodobné, že je do konce roku ještě minimálně jednou, ale spíše vícekrát zvedne. Důvodem je obava ze zvyšování inflace. Druhotným efektem je pak tlak na zvýšení úrokových sazeb u komerčních bank, které by mělo přinést ochlazení hypotečního trhu,“ uvedl hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

Zájem Čechů o pořízení vlastního bydlení a jeho financování podle něj neutuchá ani v letošním roce. Jednotlivé banky hlásí od začátku roku rekordní čísla, a to i během prázdninového, tradičně klidnějšího období. Hlavní roli určitě sehrávají touha Čechů po vlastní nemovitosti, stále dobré ekonomické podmínky a vyhlídky na budoucnost a také uspokojivá epidemická situace.

Na zhoršování situace se podepisuje i dlouhodobý nedostatek nemovitostí na trhu. Češi tradičně vnímají nemovitosti jako uchovatele hodnoty a prostředek k zajištění na stáří. Atraktivitu nákupu nemovitostí coby konzervativních investic zvyšuje nedostatek alternativ pro obdobné "konzervativní" uložení nebo investování peněz. Klient, který chce odložit volné peníze podobně konzervativně, ale třeba s vyšší likviditou, je kvůli inflaci a výnosům na státních i korporátních dluhopisech nucen více riskovat a investovat například do smíšených nebo rovnou do akciových fondů, upozornil Novák.

"Nyní se tak dvojnásobně vyplatí správně počítat. Pokud klient uvažuje o nákupu nemovitosti k dalšímu pronájmu, měl nejprve věnovat dostatek času propočtu jak výnosu z nájemného, tak celkových nákladů," doporučila ředitelka OK POINTu v Praze Darina Stehlíková.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 

Více souvisejících

hypotéky

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy