Uzavření hranic s Británií komplikuje dopravu zásilek, firmy zastavují či omezují doručování

Evropa se kvůli nové mutaci koronaviru postupně uzavírá před Velkou Británií. Stále více zemí přistupuje k omezování dopravního spojení, což se negativně projeví na doručování listovních a balíkových zásilek mezi Británií a Českou republikou. Vyplývá to z vyjádření provozovatelů poštovních a logistických služeb.

Počet zemí, které omezují dopravní spojení s Británií kvůli rychle se šířící mutaci koronaviru, stoupá. Některé státy nepustí přes hranice cizince z Británie, další oznámily dočasný zákaz příletů.

Letadla z Británie odmítá například Kanada, Polsko, Dánsko nebo Norsko. O víkendu oznámily obdobná opatření Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Belgie, Rakousko, Irsko, Bulharsko či Turecko. A od pondělí nesmějí letouny z Británie přistávat ani v Česku.

To se podle provozovatelů logistických a poštovních služeb dotkne i zásilek proudících mezi Českou republikou a Británií. Řada lidí se přitom snaží využít poslední týdny k odeslání či přijetí pošty a balíků dříve, než skončí takzvané přechodné období. 

Od nového roku totiž budou kvůli brexitu zákazníci muset u listovních a balíkových zásilek obsahujících zboží vyplňovat celní data. Ty by měli mít správně vyplněné už v prosinci, neboť hrozí, že pokud dojde k prodlení, budou zásilky doručovány až v lednu příštího roku, kdy už bez cla nemusí přijít.

Jak přitom ukazují události posledních dní, s prodlením při doručování zákazníci vzhledem k omezování přeshraniční dopravy s Británií budou muset počítat. Vyplývá to z vyjádření jednotlivých doručovatelů.

"Co se týká zpoždění zásilek z a do Velké Británie, v současné době k němu docházet muže, a to vzhledem k omezeným přepravním kapacitám," vysvětlil pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

"Nová opatření se doručování zásilek dotknou výrazně," přiznává také marketingový ředitel PPL Milan Loidl. "Vzhledem k poslednímu vývoji situaci ohledně covid-19 je pozastaveno přebírání zásilek do Velké Británie a Irska. Zásilky, které byly převzaty do přepravy budou vráceny odesílateli," dodal pro EuroZprávy.cz.

Na možná omezení při doručování upozorňuje na svém webu i firma GLS. "Z důvodu tzv. “lockdown” se mohou vyskytovat potíže s doručováním," uvádí s tím, že potíže se očekávají zejména u Eurotunelu. 

Na obdobné problémy upozorňuje i obchodní ředitel DHL Express Jakub Tomšovský. "Kvůli obavám ze šíření nejnovějšího typu koronaviru a pozastavení cestování mezi Spojeným královstvím a některými zeměmi EU, vč. Francie a uzavřením trajektů, dopravy v Eurotunelu, byl s okamžitou platností až do dalšího oznámení, zastaven servis pozemní přepravy zásilek do a z Velké Británie," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Dodal, že u mezinárodních zásilek, které jsou přepravovány letecky, probíhá v tuto chvíli standardní doručení jako u ostatních destinací. Pozemní zásilky jsou ale do odvolání zastaveny.

Související

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Nejen obchody na Velikonoce zavřou. Pošta řekla, kdy a kde bude mít otevřeno

Jen do čtvrtka má člověk jistotu, že si bez problémů zařídí všechno potřebné. Velkým pátkem totiž začne čtyřdenní velikonoční volno. Lidé pak nemohou počítat s tím, že si ve velkých obchodech nakoupí kdykoliv. Na upravenou otevírací dobu během zmíněného období upozorňuje klienty i Česká pošta.
Česká pošta, ilustrační fotografie.

Českou poštu nadále povede Štěpán. Nyní už oficiálně

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán. Vybral ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na základě doporučení výběrové komise jako nejlepšího ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Nominace bude předložena vládnímu výboru pro personální nominace. 

Více souvisejících

Česká pošta DHL zboží dovoz a vývoz Velká Británie

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy