V červenci přibylo v Česku 3347 podnikatelů

V červenci přibylo v ČR 3347 fyzických osob podnikatelů, což je nejvyšší počet od ledna roku 2012. Příčinou je nízký počet ukončených živností, který byl druhý nejnižší od začátku roku 2010. Začalo podnikat 5239 lidí a 1892 jich své podnikatelské oprávnění zrušilo. Zároveň svou činnost přerušilo 6312 podnikatelů, o 754 méně než před rokem. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

"Počet nových podnikatelů byl v červenci druhý měsíc v řadě vyšší než ve stejném měsíci roku 2019. Vzhledem k výraznému meziročnímu poklesu ekonomiky je přitom možné, že část nových podnikatelů tvoří lidé, kteří v nedávné době přišli o zaměstnání, a tento příjem se tak snaží nahradit právě prací na živnostenský list," komentovala čísla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nízký počet zaniklých živností je podle ní stále důsledkem vládních opatření na podporu podnikatelů. "Obecně můžeme říci, že vládní opatření na podporu ekonomiky a zaměstnanosti způsobují krátkodobé pokřivení trhu, které pomine po jejich skončení. Na podzim tak můžeme očekávat nejen větší počet zaniklých živností, ale také nárůst počtu firemních bankrotů nebo vyšší počet nesplácených úvěrů," uvedla.

V ČR je v současnosti 2,1 milionu fyzických osob podnikatelů, přibližně polovina z nich je však neaktivní. Z více než milionu aktivních podnikatelů jich od začátku roku 61.500 svoji živnost přerušilo a 21.000 ji ukončilo. S podnikáním tak alespoň na čas skončilo osm procent aktivních podnikatelů, což je o něco méně než v prvních sedmi měsících roku 2019.

Ne všechna odvětví jsou na tom však stejně. Nejvíce aktivních podnikatelů přerušilo nebo ukončilo svoji činnost v činnosti cestovních kanceláří a agentur, kde skončil každý osmý aktivní podnikatel (13 procent), v činnostech pro osobní a fyzickou pohodu (12 procent), kam patří například maséři apod., nebo v tvůrčích, uměleckých a zábavních činnostech (12 procent). V ubytování nebo v administrativních činnostech ukončilo či přerušilo živnost 11 procent aktivních podnikatelů.

Naopak svoji činnost ukončila nebo přerušila pouze dvě procenta podnikatelů v energetice či ve zdravotnictví. Tato odvětví se vyznačují na jedné straně tím, že v nich působí poměrně málo podnikatelů, na druhé straně tím, že zde na rozdíl od některých jiných sektorů nedošlo ke ztrátě pracovních příležitostí, podotkla Kameníčková.

Od ledna letošního roku začalo v ČR podnikat 35.607 fyzických osob. Nejvíce jich své podnikání zahájilo v Praze (7027), dále ve Středočeském kraji (4311) a v Jihomoravském kraji (3822). Nejméně lidí začalo během uplynulých sedmi měsíců podnikat v Karlovarském kraji (785), v Libereckém kraji (1360) a v Pardubickém kraji ( 482).

Od začátku roku také skončilo 20.970 podnikatelů, nejvíce jich bylo opět v Praze (3284), v Jihomoravském kraji (2444) a ve Středočeském kraji (2404). Nejméně podnikatelských oprávnění zaniklo v Karlovarském kraji (780), na Vysočině (803) a v Pardubickém kraji (869).

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy