V Česku firmy přibývají rychleji než obyvatelé

V ČR firmy přibývají rychleji než obyvatelé. Koncem roku 2019 na každých 1000 obyvatel připadalo 47,1 firmy, aktuálně to je 48,9 firmy . Z celorepublikového průměru pak vyčnívá Praha. V hlavním městě má sídlo 44 procent firem a na tisícovku obyvatel je tak registrováno přes 172 společností. V Česku je aktuálně registrováno 522.550 společností s ručením omezeným a akciových společností a 2,151.000 podnikatelů. Data dnes zveřejnila společnost Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

"Rozložení podnikatelské základny firem k počtu obyvatel je v ČR nerovnoměrné. V celé zemi na 1000 obyvatel připadá 49 firem, nicméně nad celorepublikový průměr dosáhne jen Praha (172) a Jihomoravský kraj (51). Byznys se tak koncentruje kolem největších metropolí, hlavního města a Brna," uvedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Nejméně firem na obyvatele vykazují Vysočina a Ústecký kraj. Ačkoliv je Praha dlouhodobě nejatraktivnějším místem pro podnikání a je zde registrováno přes 228.000 společností s ručením omezeným a akciových společností, nejvyšší počet firem na 1000 obyvatel jsme zaznamenali v roce 2018, dodala.

Ve srovnání se společnostmi s ručením omezeným a akciovými společnostmi podle Štěpánové počty živnostníků v jednotlivých krajích výrazně lépe kopírují počty obyvatel, nicméně Praha se opět vymyká průměru. Na 1000 obyvatel ČR aktuálně připadá 201 podnikatelů, v Praze to je 276. Vedle hlavního města nad průměr ČR dosáhl také Liberecký (212), Jihočeský, Královéhradecký s Středočeský (shodně 204).

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy