V Česku je 24 tisíc firem, které nespolehlivě platí DPH. Jsou rizikem pro obchodní partnery

V České republice aktuálně podniká zhruba 24.000 společností a živnostníků, kteří byli zařazeni mezi nespolehlivé plátce DPH. Od roku 2013 bylo mezi nespolehlivé plátce DPH zařazeno více než 26.000 společností a podnikatelů, 2400 z nich bylo v průběhu sedmi let ze seznamu vymazáno. Většina vymazaných subjektů však buď zanikla, nebo je v likvidaci či insolvenčním řízení.

Návrat k běžnému podnikání se podařil pouze necelému tisíci bývalých nespolehlivých plátců DPH. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Z analýzy dále vyplývá, že z téměř 24.000 existujících firem a podnikatelů, kteří byli v průběhu posledních sedmi let, kdy institut nespolehlivého plátce funguje, zařazeni do registru nespolehlivých plátců DPH, jich na tomto seznamu zůstalo necelých 6000. Dalších zhruba 18.000 firem ukončilo registraci k DPH a finanční správa je nyní vede jako tzv. nespolehlivé osoby.

"Institut nespolehlivé osoby byl zaveden v roce 2017 s cílem rozlišit v rámci firem a podnikatelů, kteří nespolehlivě odváděli DPH, ty, kteří mají stále povinnost DPH odvádět, a ty, kteří už tuto povinnost nemají. Většinou proto, že jejich roční obrat klesl pod hranici jednoho milionu korun," uvedl vedoucí datového oddělení aplikace Cribis, kterou využívá CRIF, Jan Cikler. Dodal, že pokud by se obrat nespolehlivých osob opět zvýšil a nastala u nich znovu povinnost přihlásit se k platbě daně z přidané hodnoty, budou automaticky zařazeni mezi nespolehlivé plátce DPH.

CRIF upozornil, že obchodování s nespolehlivými plátci může přinášet společnostem řadu rizik. Mohou být vyzvány k doplacení daně za své obchodní partnery nebo existuje velká šance, že se jejich partner ocitne v insolvenci nebo bude čelit exekucím.

Mezi rizikové faktory patří i fakt, že sídlí na virtuální adrese nebo že její statutární zástupce má bydliště na městském úřadě. Analýza přitom ukázala, že ze všech nespolehlivých plátců DPH má statutární zástupce bydliště na úřadě ve čtvrtině případů. Mezi všemi společnostmi v ČR jde přitom podle CRIF jen nižší jednotky procent.

Sídlo na virtuální adrese má v České republice podle CRIF každá osmá společnost, ale zároveň každý třetí nespolehlivý plátce DPH. "Z našich dřívějších analýz vyplývá, že mezi tzv. virtuálními adresami existují výrazné rozdíly. Na některých virtuálních adresách sídlí pouze zdravé firmy a nevyskytují se zde žádné výrazné problémy, zatímco na některých virtuálních adresách třetina firem neplatí DPH a pětina je v exekuci. Společnosti by si proto měly v rámci předběžné obezřetnosti své obchodní partnery se sídlem na virtuální adrese prověřovat pečlivěji," uvedl Cikler.

Podle nedávných údajů poradenské společnosti Bisnode se počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, ke konci září meziročně zvýšil o 11 procent na 21.529. Jde o 5529 nespolehlivých plátců DPH a 16.000 nespolehlivých osob. Počet firem, které platí DPH, v prvním pololetí byl přes 511.000.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jsou to buď subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo subjekty, které přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy DPH Daně Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy