V Česku loni vzniklo 29.781 nových firem, podnikání ukončuje rekordní množství společností

V Česku loni vzniklo 29.781 nových společností, což je nejméně od roku 2017. Zároveň jde ale o třetí nejvyšší počet za posledních deset let. Předloni vzniklo 31.270 firem. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů poradenské společnosti Bisnode. Ta zároveň upozornila, že podnikání ukončuje rekordní množství společností, kdy na dvě vzniklé firmy připadá jedna zaniklá. Celkový počet firem v ČR se tak loni zvýšil o 14.701 na 507.019.

"Trend, kdy klesá počet nových firem k zaniklým, sledujeme již několik let. Nicméně v roce 2019 byl pokořen nový rekord. Na 1,98 nových společností připadla jedna zaniklá. V roce 2018 se jednalo o 2,46 nových na jednu zaniklou, zatímco v roce 2014 bylo založeno 4,83 nových na jednu vymazanou z obchodního rejstříku," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Podle ní z trhu odcházejí firmy, které nevyvíjely žádné aktivity nebo neobstály v konkurenčním boji.

Štěpánová také upozornila, že propad v registracích nových společností Bisnode zaznamenala i mezi prvním a druhým pololetím roku 2019. "Lze tak očekávat, že tento trend bude pokračovat," uvedla.

Z databáze Bisnode dále vyplývá, že z celkového počtu firem bylo loni 480.451 společností s ručením omezeným a 26.568 akciových společností.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy