V Česku loni vzniklo 29.781 nových firem, podnikání ukončuje rekordní množství společností

V Česku loni vzniklo 29.781 nových společností, což je nejméně od roku 2017. Zároveň jde ale o třetí nejvyšší počet za posledních deset let. Předloni vzniklo 31.270 firem. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů poradenské společnosti Bisnode. Ta zároveň upozornila, že podnikání ukončuje rekordní množství společností, kdy na dvě vzniklé firmy připadá jedna zaniklá. Celkový počet firem v ČR se tak loni zvýšil o 14.701 na 507.019.

"Trend, kdy klesá počet nových firem k zaniklým, sledujeme již několik let. Nicméně v roce 2019 byl pokořen nový rekord. Na 1,98 nových společností připadla jedna zaniklá. V roce 2018 se jednalo o 2,46 nových na jednu zaniklou, zatímco v roce 2014 bylo založeno 4,83 nových na jednu vymazanou z obchodního rejstříku," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Podle ní z trhu odcházejí firmy, které nevyvíjely žádné aktivity nebo neobstály v konkurenčním boji.

Štěpánová také upozornila, že propad v registracích nových společností Bisnode zaznamenala i mezi prvním a druhým pololetím roku 2019. "Lze tak očekávat, že tento trend bude pokračovat," uvedla.

Z databáze Bisnode dále vyplývá, že z celkového počtu firem bylo loni 480.451 společností s ručením omezeným a 26.568 akciových společností.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 9 minutami

před 25 minutami

před 48 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy