V Česku přibylo zahájených oddlužení. Podívejte se na mapu bankrotů

V Česku za poslední rok přibylo oddlužení. Od loňského června začalo 37.890 oddlužovacích řízení. Meziročně je to o 78 procent víc. Vyplývá to z údajů insolvenčního rejstříku. Podmínky pro oddlužení se loni v červnu zmírnily. Podle údajů Institutu prevence a řešení předlužení (IPŘP) osobních bankrotů sice přibylo, stále je jich ale méně než s přísnějšími pravidly v pokrizových letech 2013 a 2014.

Loňská novela umožnila dvě varianty oddlužení. Lidé mohou buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by to bylo méně než 30 procent, rozhodoval by soud. Musel by posuzovat, jak se dlužník snažil. Senioři mají pravidla oddlužení mírnější, bez dluhů mohou být do tří let.

Odborníci na dluhovou problematiku očekávali, že zájem o oddlužení bude po zmírnění kritérií mnohem větší. Loni se podle údajů IPŘP podalo zhruba 28.700 návrhů na oddlužení, předloni 19.100. Nejvyšší počet byl v letech 2013 a 2014, kdy překračoval třicetitisícovou hranici.

Loni v květnu začalo podle insolvenčního rejstříku 1499 oddlužovacích řízení. O měsíc později jich bylo 3637 a v červenci 4318. Poté se počet snižoval, do listopadu se pohyboval mezi 3400 a 3800, pak klesl pod třítisícovou hranici. Mírně nad ni se dostal letos v únoru i březnu. V dubnu a květnu se zahájilo kolem 1900 oddlužovacích procesů.

Podle mapy, kterou IPŘP vytvořil, bylo loni v osobním bankrotu celkem 116.000 lidí. Exekuce ale mělo 783.000 osob, což je téměř devět procent obyvatel Česka nad 15 let, uvádí IPŘP. Víc než tři exekuce loni mělo 474.000 lidí, víc než deset exekucí pak 157.000 lidí.

Podle expertů představují exekuce zásadní překážku v zaměstnávání. Řada dlužníků nemá šanci se z dluhů vymanit. Raději pracují na černo, aby o vydělanou částku při srážkách nepřišli. Neplatí tak daně a odvody. Předlužení považují odborníci za jeden z nejvážnějších společenských a ekonomických problémů Česka, pomoci by mohlo právě oddlužení.

Šéf IPŘP Radek Hábl ČTK už dřív řekl, že by ke zmírnění negativních dopadů na ekonomiku a státní rozpočet bylo potřeba ročně v prvních letech kolem 70.000 až 100.000 insolvenčních návrhů. Měsíčně by jich tak mělo dorazit aspoň kolem 6000, uvedl Hábl. Loni v červnu hned po zavedení mírnějších pravidel byl počet poloviční. Žádostí o osobní bankrot bylo 3135. Nejvíc jich IPŘP zaznamenal v červenci, a to 3739. Letos v únoru jich bylo zhruba o tisícovku méně - 2782. Podle statistiky institutu je celkový počet žádostí za první dva letošní měsíce proti stejné době loňska o 83 procent vyšší.

Průměrnému dlužníkovi v oddlužení bylo podle mapy osobních bankrotů 44 let a měl deset věřitelů. Nejvyšší podíl osob v bankrotu byl v Ústeckém a Karlovarském kraji, nejnižší naopak v Praze. Minulý rok proti předloňsku stoupl mezi oddlužovanými podíl mladých od 18 do 29 let, klesl naopak podíl lidí po padesátce. Meziročně přibylo lidí v osobním bankrotu nejvíc v Praze a v Jihomoravském kraji.

Odborníci i někteří soudci opakovaně varovali zájemce o oddlužení před "oddlužovacími šmejdy". Upozorňovali na to, že některé společnosti se snaží na dlužnících vydělat. Poradenství podmiňují zvláštní platbou, členstvím ve spolku či ve facebookové skupině. Akreditované poradny musí službu poskytovat zdarma. Na webu jakprezitdluhy.cz je mapa ověřených poraden s bezplatnou pomocí. U advokáta, exekutora či insolvenčního správce se za poradenství platí 4000 korun. Manžele to stojí 6000 korun.

Podmínky oddlužení se před nedávnem znovu zmírňovaly kvůli dopadům epidemie. Dlužník například neztratí možnost oddlužení, když nebude schopen kvůli koronavirové krizi splatit aspoň 30 procent dluhu. Bude také možné požádat za určitých podmínek o přerušení procesu. Oddlužení bude i pro živnostníky.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy insolvence Exekuce Ekonomika bankrot

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy