V dubnu přibylo v Česku jen 455 obchodních firem, nejméně za deset let

V dubnu v ČR přibylo 455 obchodních společností, což je nejméně za deset let. Vzniklo jich 1707, nejméně od září roku 2012. Zároveň zaniklo 1252 firem, tedy podobný počet jako v uplynulých měsících. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Počet nově vzniklých společností se proti březnu snížil o 432 a počet jejich zániků se meziměsíčně snížil o 309. Čistý přírůstek počtu společností se meziměsíčně snížil o 123. "Aktuální ekonomická nejistota se výrazně promítla do počtu nově vznikajících obchodních společností. Jejich počet byl v dubnu o třetinu nižší než v únoru, tedy poslední měsíc před vyhlášením nouzové stavu," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nižší počet nových společností vedl také k tomu, že se v březnu a dubnu rekordně snížil poměr nově vzniklých společností připadajících na jednu zaniklou. Na každých deset zaniklých firem vzniklo v březnu a dubnu pouze 14 nových, což je výrazně méně než v předešlých měsících.

Výrazný pokles zaznamenalo například ubytování, kde ještě v únoru vznikly tři nové společnosti na jednu zaniklou, zatímco v březnu a dubnu to bylo 1,5 firmy na každou zaniklou. Ve stravování vzniklo v únoru zhruba pět nových společností na každou zaniklou, v březnu už pouze dvě a v dubnu byl poměr vzniklých a zaniklých společností vyrovnaný. Podobný propad zažili také vydavatelé nebo cestovní kanceláře a agentury.

Nejvíce firem vzniklo v dubnu v odvětví nakládání s nemovitostmi (220), v obchodu (141) a ve zpracovatelském průmyslu (117). Nejvíce zaniklých společností působilo v obchodu (456), v nakládání s nemovitostmi (233) a ve stavebnictví (129).

Počet nových společností byl v dubnu o 30 procent nižší než v dubnu 2019. V některých odvětvích se ale počet nových firem propadl až o dvě třetiny. Například v obchodu, stavebnictví či ubytování a stravování se meziročně počet nových firem snížil o více než 60 procent.

Co se týče krajů, nejvíce obchodních společností vzniklo v dubnu tradičně v Praze (806, v Jihomoravském kraji (185) a ve Středočeském kraji (129). Nejméně jich zahájilo podnikání v Karlovarském (11), Libereckém (38) a v Pardubickém kraji (42).

Nejvíce firem zaniklo také v Praze (655), ve Středočeském kraji (114) a v Jihomoravském kraji (96). Nejméně společností zaniklo na Vysočině (čtyři), v Olomouckém kraji (13), v Jihočeském kraji a Pardubickém kraji (shodně 14).

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy