V globální ekonomice se zatahuje. Upraví ČNB úrokové sazby?

Bankovní rada České národní banky nechá na svém zasedání ve středu 25. září úrokové sazby beze změny. Vyplývá to z odhadů analytiků. Důvodem je nejistý ekonomický vývoj v zahraničí, změna sazeb do konce letošního roku je tak malá, uvedli ekonomové.

Na posledním měnovém zasedání na počátku srpna nechala rada ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na dvou procentech. Guvernér ČNB Jiří Rusnok tehdy uvedl, že by úrokové sazby mohly velmi pravděpodobně zůstat beze změny i v následujících čtvrtletích.

"V globální ekonomice se zatahuje, zahraniční tisk se předhání v negativních titulcích, ale dosavadní výkon české ekonomiky zůstává solidní. ČNB bude nejspíše čekat, kam budou směřovat hlavní rizika vývoje světové a evropské ekonomiky, tedy zejména na vyjasnění brexitu a vyhrocení či uklidnění obchodní přestřelky USA a Číny," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Pravděpodobnost změny úrokových sazeb ČNB do konce letošního roku je tak podle něj poměrně malá.

Změna úrokových sazeb ČNB není na pořadu dne ani podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška. "Ve prospěch stability sazeb zněly i poslední komentáře členů bankovní rady. Pro případné snížení sazeb by musela nejprve otevřít dveře změna prognózy ČNB, k níž nedojde dřív než v listopadu," uvedl. Očekává, že sazby zůstanou beze změny nejméně do poloviny roku 2020.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že hlavní světové centrální banky sice v posledních týdnech snižovaly úrokové sazby kvůli oslabování růstu světové ekonomiky, ČNB je ale podle něj v odlišné situaci. Česká ekonomika si vede dobře a její vývoj by dokonce mohl vést k úvahám o zvýšení sazeb. "Nejistot a zahraničních rizik si je bankovní rada však vědoma a z toho důvodu tak ponechá úrokové sazby na stávající úrovni, kde patrně zůstanou několik čtvrtletí v řadě v závislosti na dalším vývoji v zahraničí," uvedl.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že na středečním zasedání by mohla být zajímavá diskuse týkající se možného zahájení prodeje výnosů z devizových rezerv. "Avšak je pravděpodobnější, že projednávání této záležitosti si centrální bankéři ponechají až na čtvrté čtvrtletí letošního roku," uvedl. I Novák počítá ve zbytku roku s úrokovými sazbami beze změny.

Středečního zasedání se zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 
česká národní banka

Šestice bank spouští platby na kontakt. Místo čísla účtu stačí znát telefon

Namísto čísla účtu číslo mobilního telefonu. Tak funguje nová služba Platby na kontakt, kterou spouští šestice bank, konkrétně Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta a UniCredit Bank službu spustí v příštím roce. Služba usnadní tuzemské transakce mezi lidmi, neaktivuje se ale automaticky a maximální výše platby je zatím omezena na pět tisíc korun. 

Více souvisejících

ČNB Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 44 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy