V hotelech v Česku se v červenci ubytovalo o 15,5 procenta víc Čechů

V hotelech v Česku se v červenci podle státní agentury CzechTourism ubytovalo 782.639 Čechů, meziročně o 15,5 procenta více. Ve srovnání s prvním prázdninovým měsícem roku 2019 počet domácích hostů v hotelech vzrostl o 236.000. Tuzemské hotely letos v červenci přivítaly i více hostů ze zahraničí, a to meziročně o zhruba 6,8 procenta. Agentura CzechTourism to dnes sdělila ČTK na základě nových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Z ciziny se v tuzemských hotelech v červenci ubytovalo 289.960 hostů. Nejvíce jich bylo tradičně z Německa, konkrétně 89.237. Proti sedmému měsíci loňského roku jde ale o pokles o 22 procent. "O prázdninách po dlouhém lockdownu vyrazili němečtí turisté z měst především do přírody nebo k moři, ať už to byla Mallorka, Řecko nebo Itálie. Posilovala také dovolená v tuzemsku. Jen v červnu uskutečnili Němci v tuzemských ubytovacích zařízeních 29 milionů přenocování, což je o pět procent více než loni," uvedla ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism v Německu Markéta Chaloupková. Pro návštěvu Prahy a dalších českých měst je podle Chaloupkové ideální podzim. V zemi proto CzechTourism spustil kampaň na podporu právě městské turistiky a také lázní. Cílí podle ní hlavně na mladší páry nebo aktivní seniory, a to především v příhraničních spolkových státech, jako je Sasko a Bavorsko.

Německo je momentálně na české tzv. mapě cestovatele mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy a lidé, kteří nejsou plně očkovaní nebo nejdéle před 180 dny nemoc covid-19 neprodělali, musejí po příjezdu na pět dní do samoizolace. "Měli jsme spoustu skupin, které byly rezervovány na září a říjen, což je hlavní období, kdy Němci jezdí na městskou turistiku, a to je teď v podstatě znemožněno," řekl v úterý předseda sekce příjezdového cestovního ruchu Asociace cestovních kanceláří a majitel cestovní agentury Karel Výrut. Asociace proto vyzvala stát k podpoře příjezdů zahraničních turistů a zjednodušení podmínek překročení hranic.

Agentura CzechTourism chce podle svého ředitele Jana Hergeta přilákat návštěvníky z ciziny zpět do Prahy. "Připravujeme proto společnou kampaň s aerolinkami zaměřenou především na turisty z Itálie, Španělska, Francie, Izraele a Skandinávie. Dalším cílem je prodloužit sezonu rekreačním destinacím a přilákat zahraniční turisty na tzv. city breaky do českých měst a lázní a následně na české hory a na adventní trhy," dodal.

Hotely ve velkých městech podle Asociace hotelů a restaurací dlouhodobě dosahují průměrné obsazenost do 20 procent. Ubytovací provozy, které se nacházejí v lokalitách tradičně v letních měsících vytíženými domácími turisty, hlásí obsazenost v průměru na 60 procentech. Od září očekávají propady, odhadují je na 30 až 40 procent, uvedla asociace dříve.

Související

Více souvisejících

Hotely

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy