V lednu opět klesly ceny v zemědělství, v průmyslu stagnovaly

Letos v lednu opět meziročně klesly ceny zemědělských výrobců v Česku, a to o 2,8 procenta. Ceny v průmyslu stagnovaly. Stouply ceny ve stavebnictví o 2,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podobný jako letos v lednu byl vývoj cen i za celý loňský rok.

"Cenové tlaky ve výrobním sektoru způsobené potížemi v dodavatelských řetězcích se ukázaly být silnější, než jsme očekávali, a přebily obavy z křehké poptávky, které limitují prostor pro zdražovaní," uvedl analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Zároveň dodal, že aktuální tlak na ceny v průmyslovém sektoru je způsoben pandemií a jde tak o přechodný fenomén. Samotný pokles cen v zemědělství by pak mohl podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče v nejbližších měsících vést ke zpomalení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

Ceny zemědělských výrobců klesají podle ČSÚ již 15 měsíců v řadě. "Pokles byl ovlivněn zejména snížením cen v živočišné výrobě o více než osm procent. Ceny jatečných prasat klesly téměř o 32 procent, skotu o 2,7 procenta a mléka o 1,8 procenta. V rostlinné výrobě se snížily především ceny brambor, a to o 37,7 procenta," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc. Celkově ale v rostlinné výrobě ceny meziročně vzrostly o 2,3 procenta. Stouply třeba ceny ovoce o 12,5 procenta nebo ceny obilovin o sedm procent.

Ceny průmyslových výrobců se v lednu 2021 stejně jako v prosinci 2020 meziročně nezměnily. I po většinu ostatních měsíců loňského roku se měnily minimálně, jen o desetiny procenta. Letos v lednu klesly třeba ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,1 procenta. Z toho ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa se nížily o více než desetinu. Ceny chemických látek a výrobků byly nižší o 2,9 procenta. Vzrostly naopak ceny kovů a kovodělných výrobků o 4,4 procenta a dopravních prostředků o 2,2 procenta. Rostly i ceny vody o 6,9 procenta.

Z hlavních průmyslových skupin klesly ceny energií o 4,1 procenta a ceny zboží krátkodobé spotřeby o rovná dvě procenta. Rostly zejména ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 3,5 procenta a výrobků investiční povahy o 2,5 procenta.

Ceny stavebních prací i ceny tržních služeb pro podniky letos v lednu meziročně stouply, stejně jako rostly po všechny měsíce předchozího roku. Lednový růst cen ve stavebnictví činil 2,3 procenta, z toho materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily o 2,8 procenta. Ceny služeb stouply o 1,9 procenta. Ceny za poradenství v oblasti řízení se zvýšily o 5,8 procenta, ceny za bezpečnostní a pátrací služby o 5,3 procenta a ceny za služby v oblasti programování o 4,4 procenta. Klesly naopak ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 0,6 procenta a ceny za informační služby o 0,7 procenta.

Meziměsíčně ale v lednu vzrostly ceny zemědělských výrobců o 2,2 procenta i ceny průmyslových výrobců o 1,3 procenta. Ceny stavebních prací se zvýšily jen mírně o 0,1 procenta, zatímco ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 0,7 procenta.

Související

Více souvisejících

zemědělství Průmysl

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 39 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy