V Praze se loni uskutečnilo o 80 procent méně kongresů a konferencí

V Praze se loni podle společnosti Prague Convention Bureau uskutečnilo kvůli pandemii koronaviru o 80 procent méně kongresů, konferencí a podobných akcí. Jejich průměrná délka klesla o polovinu, a to z 2,65 na 1,32 dne. Přesto se oproti celosvětovému průměru pražským organizátorům podařilo přesunout 60 procent plánovaných akcí, zrušeno jich bylo šest procent.

V globálním měřítku se jednalo o 44 procent, resp. 14 procent. Z původně do Prahy potvrzených asociačních kongresů a konferencí se čtvrtina uskutečnila virtuálně. Postupně však počet virtuálních akcí převýší tzv. hybridní akce, které spojují fyzickou a on-line účast. Vyplývá to z dat neziskové společnosti Prague Convention Bureau, která reprezentuje Prahu v kongresovém průmyslu. Údaje má ČTK k dispozici.

V Praze se loni uskutečnilo 512 kongresů, konferencí a dalších hromadných akcí. Nejvíce, konkrétně 311, se jich konalo v prvním čtvrtletí. Nejméně jich pak bylo ve druhém a čtvrtém kvartálu, a to 42, resp. 45. V prvním čtvrtletí se zároveň konalo 73 procent vícedenních akcí.

Zatímco kongresů a konferencí se v roce 2019 účastnilo 715.000 lidí z celého světa, loni jich bylo jen 180.000, a to především Čechů. V předchozích letech byl poměr lokálních a mezinárodních akcí v Praze vyrovnaný, loni se poměr změnil na 70 ku 30 ve prospěch místních. "Z našich dat vidíme, že 84 procent ze všech mezinárodních akcí uskutečněných v Praze se s ohledem na šíření pandemie ve světě a souvisejícími restrikcemi v cestování uskutečnilo v prvním kvartálu roku 2020. V případě lokálních konferencí za první kvartál proběhla polovina z celkového počtu tuzemských akcí. Nejsilnějšími měsíci ve zbytku roku byly červen a září, kdy došlo k mírnému rozvolnění restrikcí," uvedl ředitel Prague Convention Bureau Roman Muška.

V souvislosti s očekáváním vzestupu hybridních akcí Prague Convetion Bureau založila koncem loňského roku ve spolupráci s Ottawou, Haagem a Ženevou Hybrid City Alliance. Zaměřuje se na poradenství týkajícího se plánování a organizace takových událostí. Aliance se postupně podle Mušky rozrostla o více než deset měst a další zájemci přibývají.

Analytici společnosti Economic Impact odhadli, že průměrné denní výdaje zahraničního účastníka akce v Praze činí 5756 korun. Běžný turista podle CzechTourism za den v Praze utratí kolem 3300 korun.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 16 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy