V programech COVID podnikatelé získali zatím 1,9 miliardy

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) schválila k 16. dubnu českým podnikatelům zasaženým v souvislosti s koronavirem v programech COVID podporu v objemu 1,6 miliardy korun. Živnostníci a malé a střední firmy tak od ČMRZB a komerčních bank získali bezúročné úvěry za 1,9 miliardy korun. ČMZRB zatím zpracovala 1400 žádostí. ČTK to dnes sdělila mluvčí banky Marie Lafantová.

Program COVID připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ČMZRB, která za půjčky podnikatelům ručí až do výše 80 procent. Maximální délka záruky bude tři roky. V první vlně banka přijala přes 3200 žádostí přesahujících deset miliard korun. V pokračování programu, do kterého byly zapojeny komerční banky, obdržela 5900 žádostí v objemu 19 miliard korun. Podnikatelé mohli žádat o bezúročné půjčky do 15 milionů korun.

Z podpory 1,6 miliardy korun připadá na program COVID II jedna miliarda korun. "Očekáváme, že do konce dubna budou vyřízeny žádosti z programu COVID I. Žádosti z COVID II budou schváleny v horizontu několika týdnů, jejich rychlost se odvíjí od finalizace úvěrových procesů u spolupracujících bank. Záruka totiž nemůže být vystavena za úvěr, který doposud nebyl schválen," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

O úvěry podle Jiráska žádají firmy napříč obory od strojírenství a stavebnictví, přes textilní průmysl, maloobchod, velkoobchod po zdravotnictví, cestovní ruch a další služby.

Program COVID II byl financován z fondů EU, o úvěry tak nemohli žádat pražští podnikatelé. Praha ve spolupráci s ČMZRB proto připravila program COVID Praha. Příjem žádostí bude spuštěn v úterý. Hlavní město do něj vyčlenilo 600 milionů korun z pražského operačního programu Praha - pól růstu.

Na tento program by měl podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) plynule navázat COVID III, který by měl být v první fázi ve výši 20 miliard korun a poté by se měl zvýšit až na 40 miliard korun. Čerpat z něj budou moci i podnikatelé z Prahy. Podle Havlíčka třetí vlna už není v silách ČMZRB. "Využijeme takzvané portfoliové záruky a hodnocení bude už jen na komerčních bankách, kterým dá ČMZRB plošnou záruku," řekl dříve ČTK.

Se zpracováním žádostí ČMZRB pomáhají zaměstnanci státní agentury CzechInvest, ministerstva průmyslu a obchodu, dále pracovníci z České exportní banky a Státního fondu životního prostředí.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) Ekonomika Karel Havlíček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy