V prvním čtvrtletí si lidé založili nejméně nových živností od 2010

Zájem o podnikání mezi lidmi v prvním čtvrtletí výrazně klesl a byl nejnižší nejméně od roku 2010. Zároveň ale byl také od roku 2010 nejnižší počet lidí, kteří ve čtvrtletí živnost ukončili. V prvním čtvrtletí si založilo živnost 14.237 lidí, tedy o 11 procent méně než v prvním čtvrtletí loni. Počet lidí, kteří živnost ukončili, ve čtvrtletí meziročně klesl o zhruba polovinu na 5596. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF. Zároveň ve čtvrtletí živnost přerušilo 37.171 lidí, což je meziročně o čtyři procenta více a nejvíce od roku 2017.

"Počet nových živností je určitým barometrem důvěry lidí v ekonomiku a její budoucí vývoj. Lidé v prvním čtvrtletí letošního roku měli jen malou naději na brzké rozvolnění protiepidemických opatření a zároveň vnímali, že stávající podnikatelé zažívají nejhorší období od začátku pandemie," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Lidé podle ní stále častěji volí při opuštění svého podnikání přerušení živnosti místo jejího zrušení. "To jim v době ekonomické nejistoty umožňuje větší flexibilitu a možnost svoji živnost v případě zlepšení situace obnovit," dodala.

Z analýzy vyplývá, že za nízkými čísly v prvním čtvrtletí je především vývoj v březnu. Živnostenské oprávnění si v březnu zařídilo 3772 lidí, tedy o 1600 méně než v únoru a o 72 méně než v březnu loňského roku. Před rokem 2020 v březnu každoročně začínalo podnikat přes 5000 lidí. Také počet přerušených a ukončených živností byl letos v samotném březnu nižší než o rok dříve. Svoji živnost přerušilo 5129 lidí, o 4035 méně než před rokem. Ukončilo ji 998 lidí, o 2399 méně než před rokem.

Nejvíce lidí začalo v prvním čtvrtletí letos podnikat ve zpracovatelském průmyslu (1739), ve stavebnictví (1238) a profesních, vědeckých a technických činnostech (1196). Nejvíce podnikatelů, kteří svoji živnost zrušili, působilo v obchodu (1387), ve stavebnictví (920) a ve zpracovatelském průmyslu (752). Nejvíc přerušených živností zaznamenal také obchod (7139), stavebnictví (6024) a zpracovatelský průmysl (4996).

Podle regionálního členění v prvním čtvrtletí začalo podnikat nejvíce lidí v Praze, ve Středočeském a v Jihomoravském kraji. Naopak nejméně živností vzniklo v Karlovarském kraji, v Libereckém kraji a v Královéhradeckém kraji.

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy