V září přerušilo živnost nejvíce podnikatelů od jara, odhalila analýza CRIF

V září přerušilo živnost 9489 podnikatelů, což je nejvíce od letošního března, kdy byl v zemi vyhlášen poprvé nouzový stav. Počet přerušených živností tak byl o pětinu vyšší než v srpnu a o polovinu vyšší než loni v září. Zároveň v září začalo podnikat 5817 lidí a 1887 lidí naopak živnost ukončilo. Počet podnikatelů se tak v září zvýšil o 3930, což je nejvyšší čistý přírůstek od ledna 2012. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Počet nových podnikatelů byl v září o 201 nižší než v srpnu a počet lidí, kteří se svým podnikáním skončili, klesl dokonce o 722. Naopak počet podnikatelů, kteří svoji živnost přerušili, se zvýšil o 1658. "Za tímto nárůstem stojí především konec přechodného období, ve kterém nemuseli podnikatelé platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Někteří z těch, kteří byli současnou ekonomickou situací zasažení více, se tak po návratu těchto nákladů rozhodli svoji živnost alespoň na čas přerušit," uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Za devět měsíců letošního roku začalo v ČR podnikat 47.669 fyzických osob, tedy 2578 méně než ve stejném období loni. Zároveň podnikání ukončilo 27.399 lidí, o 7172 méně než o rok dříve. Živnost za devět měsíců přerušilo 77.846 fyzických osob podnikatelů, což je o 6061 více než ve stejném období loni.

Společnost CRIF upozornila, že během devíti měsíců skončilo 2,6 procenta aktivních podnikatelů, ale například v dopravě a skladování to bylo 3,3 procenta a ve stavebnictví 3,2 procenta aktivních podnikatelů. Přerušení živnosti nahlásilo za devět měsíců 7,5 procenta aktivních podnikatelů. Například ale u administrativních činností, kam patří například poskytování operativního leasingu, činnost cestovních kanceláří a agentur nebo zaměstnavatelských agentur, to bylo 12,5 procenta podnikatelů.

Od začátku roku zahájilo svoji činnost nejvíce podnikatelů v Praze (9326), ve Středočeském kraji (5836) a v Jihomoravském kraji (5121). Nejméně lidí začalo během uplynulých devíti měsíců podnikat v Karlovarském kraji (1068), v Libereckém kraji (1808) a v Pardubickém kraji (2045).

Počet podnikatelů s ukončenou živností byl nejvyšší opět v Praze (4353), následoval Jihomoravský kraj (3177) a Středočeský kraj (3164). Nejméně podnikatelů zaniklo v Karlovarském kraji (977), na Vysočině (1007), a v Pardubickém kraji (1113).

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci podnikatelé Ekonomika

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy