Vábivá reklama neprošla. Lidl musí zaplatit pokutu, potvrdil soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil řetězci Lidl pokutu 150.000 korun za takzvanou vábivou reklamu. Nabízel v akci zlevněné zboží, na prodejny se však dostalo v omezeném množství. Při nepoměru mezi nabídkou a poptávkou musí být prodejce podle NSS schopen vysvětlit svou podnikatelskou úvahu ve správním řízení.

"Pokud to neudělá, nemohou správní orgány zkoumat, zda prodávající postupoval profesionálně a zákazníci jen zareagovali nepředvídaně vysokým zájmem o zboží, nebo zda prodávající ve skutečnosti neprovedl žádný kvalifikovaný odhad, objednal jen menší množství zboží a nechal na zákaznících, kdo z nich bude rychlejší," uvedla k rozhodnutí soudkyně NSS Michaela Bejčková.

Pokutu 150.000 korun vyměřil Lidlu pražský magistrát a následně ji potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Řetězec Lidl v roce 2013 nabízel v letácích devět konkrétních výrobků od potravin přes oblečení až k nábytku za výhodnější cenu, než za kterou je lze běžně koupit. Většina věcí byla vyprodaná v první den akce.

Lidl v kasační stížnosti uváděl, že přiměřené množství zboží určil na základě historických údajů o prodejích při podobných akcích. NSS připustil, že mohlo jít o logickou a racionální úvahu. Ve správním řízení si ji však Lidl "nechal pro sebe" a uplatnil ji až při podání správní žaloby, což je podle NSS pozdě.

"Správnímu soudu pak rozhodně nepřísluší, aby zkoumání této úvahy prováděl jako první, pokud prodávající nepředložil svou úvahu správním orgánům," doplnila Bejčková.

Související

Lidl, supermarket

Levnější potraviny v Česku? Lidl slibuje snížení cen kvůli nižší sazbě DPH

Obchodní řetězec Lidl oznámil, že promítne snížení sazby daně z přidané hodnoty do cen produktů. Od 2. ledna 2024 sníží ceny u všech výrobků, kde dochází ke změně z 15 % na 12 %. Zlevnit hodlá více než 1000 produktů 3% slevou ze sazby daně. Daňová sazba se tak u více než 1000 produktů napříč sortimentem sníží z 15 % na 9 %.

Více souvisejících

lidl Nejvyšší správní soud Obchody pokuty Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 41 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy