Velké banky se zvyšováním úroků na spořících účtech nespěchají, ukázala analýza

Velké bankovní domy, u kterých má peníze uloženo nejvíce lidí, se zvyšováním úroků na spořících účtech přes postupné zvyšování sazeb České národní banky (ČNB) nespěchají. Vyšší úroky nabízejí menší banky, které se snaží přilákat nové klienty právě vysokými úroky. Ty jsou však velmi často podmíněné dalšími investičními produkty dané banky. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti Portu, kterou dnes poskytla ČTK.

Hbitě na zvyšování sazeb reagují podle analýzy termínované vklady, když kolem hlavní úrokové sazby nabízí vklad hned několik bankovních domů. Ve většině případů jde ale ruku v ruce s vkladem zároveň povinná investiční složka, která požadovaný výnos nemusí dodat, uvádí Portu.

Také spořící účty nabízejí postupně vyšší úrokové sazby. Pořád sice nabízí nižší výnos, ale mezi tři až čtyři procenta úrokovou sazbu napasovalo již více než deset bankovních domů. "Mnoho z nich má na těchto spořících účtech další podmínky, ne ale všechny," uvedl analytik Portu Filip Louženský.

Banky, které nabízí nižší úrok, než je hlavní úroková sazba, podle něho na vkladových produktech silně profitují. Depozity od střadatelů nabízí formou půjček za sazbu, jak jí nastavila ČNB, nebo za vyšší. Rozdíl mezi tím, co banky vyplácí klientům, a tím, co získají od dlužníků, je čistý úrokový zisk, který připadne bance. "Na svých klientech vydělávající banky jsou většinou ty největší bankovní domy s velkou klientskou základnou. Menší banky se snaží klienty přilákat a nabízí často lepší podmínky," vysvětlil Louženský

Úroky na jednodenních vkladech (běžné a spořící účty) se podle údajů ČNB v březnu pohybovaly kolem 0,5 procenta. Průměrný úrok na vkladech s dohodnutou splatností byl v březnu 3,5 procenta a následuje hlavní úrokovou sazbu. Objem jednodenních vkladů se i nadále snižuje. Zajímavé ale je podle Louženského to, že až do února přibývaly vklady s dohodnutou splatností, v březnu je ale patrný pokles objemu vkladů v této kategorii.

Vkladové produkty sice přináší výnos, ale reálný výnos nepřinášejí žádný, protože inflace je okolo 13 procent. Při obraně proti inflaci by tak lidé měli využít i nástroje, které jim vyšší zhodnocení zajistit mohou, pro vyšší výnos je ale potřeba podstoupit vyšší míru rizika, která je u nástrojů kapitálového trhu (akcie, dluhopisy) běžná, upozornil Louženský.

Bankovní rada ČNB dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb a představí novou makroekonomickou prognózu. Podle odhadů ekonomů rada nejpravděpodobněji zvýší úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Základní úroková sazba by tak stoupla na 5,5 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999.

Související

Více souvisejících

banky CZK

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 40 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy