Veterináři varují před krevetovými špízy, je v nich nadlimitní množství antibiotik

Veterináři varují kvůli nadlimitním hodnotám antibiotika oxytetracyklin před zmraženými krevetovými špízy z Vietnamu, od května si jich zákazníci koupili 1120 kilogramů. Prodávaly se v obchodním řetězci Globus, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Čeští veterináři dostali informace o problematickém výrobku od kolegů z Německa.

"Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej určitě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili," uvedl Vorlíček.

Výrobek je označený jako Krevetové špízy (Garnelen-Spieße) Seawork, šarže L 1/20/F-16-ALL-FISH VN016II001, s datem minimální trvanlivosti do konce roku 2022. Balení vážila po 800 gramech, výrobce je vietnamský podnik Quy Nhon Frozen Seafoods Joint Stock Company Seaprodex. Veterináři nařídili stahování produktu z trhu.

Oxytetracyklin je tetracyklinové antibiotikum, které se podle SVS používá při léčbě bakteriálních infekcí zvířat. Podle evropských nařízení může být ve svalovině zbytků antibiotik maximálně v hodnotě 100μg/kg. "V tomto případě došlo k překročení uvedeného limitu. Tento nález nepředstavuje pro spotřebitele přímé riziko ohrožení jeho zdraví," uzavřel mluvčí.

Související

Více souvisejících

potraviny jídlo globus státní veterinární správa život antibiotika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy