Většina Čechů se obává vysoké inflace, nehodlají s tím ale nic dělat

Vysoké inflace se obává 80 procent Čechů. Na 62 procent lidí ale nehodlá v nejbližší době podniknout se svými financemi žádné kroky, které by znehodnocování jejich vlastních peněz mohlo zmírnit. Vyplývá to z průzkumu investiční platformy Roier, který mezi 1050 respondenty uskutečnila agentura Ipsos. V srpnu se inflace zvýšila o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008.

Strach ze znehodnocení vlastních peněz je podobný u mužů i u žen. Liší se ale výrazněji podle místa pobytu. Nejméně se inflace obávají obyvatelé Libereckého kraje (68 procent), nejvíce pak lidé na Vysočině (86 procent).

Na 37 procent Čechů uvedlo, že peníze nechávají ležet na svém běžném účtu. Čtvrtina oslovených se naopak chystá své peníze nějakým způsobem investovat. K investování se přiklání více mužů než žen (30 procent proti 17 procentům). Chuť lidí investovat je přitom vyšší v Čechách (28 procent) než na Moravě (20 procent).

"Jsme svědky dramatického nárůstu inflace, která lidem vysává peníze z účtů. Zároveň žijeme v éře, kdy o investování uvažuje nebo se do něj aktivně zapojuje stále více lidí. Investiční aplikace a různé nové formy participačního investování zažívají boom," uvedl spoluzakladatel investiční platformy Roier David Bystrzycki.

Přestože možnosti investování se v poslední době i díky vzniku nových fintechových investičních platforem rozšířily a otevřely drobnějším investorům, Češi jsou v oblasti investic stále poměrně konzervativní. Investice do cenných papírů (devět procent) jsou u Čechů obdobně oblíbené jako investice do nemovitostí (deset procent).

Opatrnost Čechů pustit se do větších investičních aktivit může podle Bystrzyckého souviset i s prostým faktem, že řada lidí nemá dostatečné finanční rezervy. “Polovina lidí má k dispozici méně než 100.000 korun. Rezervu přes půl milionu uvedlo jen 13 procent oslovených. Přibližně čtvrtina lidí tvrdí, že na investování jim nezbývají žádné volné peníze," dodal Bystrzycki.

Češi tak s inflací hodlají bojovat hlavně pomocí šetření. V otázce, zda jsou zvyklí šetřit, odpovědělo kladně 76 procent oslovených. Nejvíce šetří lidé ve Středočeském kraji (83 procent), nejméně v Libereckém kraji (63 procent), což kontrastuje s prvenstvím Libereckého kraje jako regionu, kde se lidé nejméně bojí inflace.

I v otázce způsobů spoření nepřekvapili Češi zásadní mírou kreativity. Nejvíce zastoupené je penzijní spoření (61,3 procenta), nejméně oblíbený je pak termínovaný účet (6,5 procenta).

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

inflace Ekonomika průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy